Στην 72η Μόστρα στραμμένο το βλέμμα των σινεφίλ

0

Με δεκάδες μεγάλες ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο, μερικές μάλιστα πολυαναμενόμενες, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας αποδεικνύει ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον ευρωπαίο «αντίπαλό» του, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. 

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει με το Everest του Μπαλτάζαρ Κορμακούρ -και αυτό έχει οσκαρικές βλέψεις- με ένα all-star cast: Τζος Μπρόλιν, Τζέικ Τζίλενχαλ, Κίρα Νάιτλι και Ρόμπιν Ράιτ Πεν σε μία ιστορία για μία ομάδα ορειβατών που προσπαθεί να κατακτήσει το μυθικό βουνό.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν αμερικανικές ταινίες, ανάμεσά τους το Heart of a Dog της Λόρι Άντερσον, το Beasts of No Nation του Κάρι Φουκουνάγκα (γνωστός από τον πρώτο κύκλο του True Detective) με πρωταγωνιστή τον Ίντρις Έλμπα, καθώς και το animation για ενήλικες Anomalisa των Ντιούκ Τζόνσον και Τσάρλι Κάουφμαν.

Το The Danish Girl του Τομ Χούπερ αναμένεται να συγκεντρώσει τα βλέμματα εν όψει και της περιόδου των βραβείων. Στην ταινία ο Έντι Ρεντμέιν -νικητής του περσινού Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου- ερμηνεύει τη Λίλι Έλμπε, ένα από τα πρώτα άτομα που έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου. Τον ρόλο της συζύγου ερμηνεύει η Αλίσια Βίκαντερ.

Στο φουτουριστικό Equals του Ντρέικ Ντορέμους πρωταγωνιστούν οι Κρίστεν Στούαρτ, Τζάκι Ουίβερ και Γκάι Πιρς, ενώ ο Ατόμ Εγκογιάν συμμετέχει με τοRemember.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η νέα ταινία του Αλεξάντρ Σοκούροφ με τίτλο Francofonia.

Στο διαγωνιστικό συμμετέχουν επίσης ο Πάμπλο Τραπέρο με το El Clan και ο Τσάο Λιάνγκ με το ντοκιμαντέρ Behemoth.

Ο  Μάρκο Μπελόκιο φέρνει στη Βενετία το Sangue del mio sangue, ο Πιέρο Μεσίνα το L’attesa, ο Τζουζέπε Γκαουντίνο το Per amor Vostro και ο Λούκα Γκουαντανίνο το A Bigger Splash με τους Τίλντα Σουίντον, Ρέιφ Φάινς και Ντακότα Τζόνσον.

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί και το Black Mass του Σκοτ Κούπερ με τον Τζόνι Ντεπ στον ρόλο του Ουάιτι Μπάλγκερ, ενός εγκληματία που έγινε πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Στην ταινία πρωταγωνιστούν, επίσης, οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κέβιν Μπέικον και Ντακότα Τζόνσον.

Το Spotlight του Τομ ΜακΚάρθι που προβάλλεται εκτός συναγωνισμού ασχολείται με την προσπάθεια απόκρυψης του σκανδάλου των σεξουαλικών κακοποιήσεων στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. Πρωταγωνιστούν οι Μαρκ Ράφαλο, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς και Μάικλ Κίτον.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθεί και το The Audition του Μάρτιν Σκορσέζε μία μικρού μήκους διαφήμιση με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και Μπραντ Πιτ.

Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο Αλφόνσο Κουαρόν, ενώ μέλη της θα είναι οι: Ελίζαμπεθ Μπανκς, Ντάιαν Κρούγκερ, Πάβελ Παβλικόφσκι, Χου Χσιάο-χσιέν, Φραντσέσκο Μούνζι, Λιν Ράμσεϊ, Εμανουέλ Καρέ και Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν.

Και ελληνικό ενδιαφέρον

Η νέα ταινία του Γιώργου ΖώηInterruption (ο προηγούμενός της τίτλος ήτανStage Fright) θα προβληθεί στο 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, στο τμήμα Ορίζοντες. Η ταινία πραγματεύεται τη διαδικασία της θέασης, κάτω από ακραίες συνθήκες. 

Στο Interruption -όπως σημειώνει το σημείωμα της παραγωγής- «οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της Ορέστειας ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο».

Share.

Comments are closed.