Fitch: Απρόβλεπτο το εκλογικό αποτέλεσμα, σε κίνδυνο το πρόγραμμα

0

Νέο σημείωμα εξέδωσε η Fitch μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπου αναφέρεται στους κινδύνους που ενέχουν οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης σχολιάζει ότι οι πρόωρες εκλογές πριν από το τέλος του έτους ήταν ευρέως αναμενόμενες εξαιτίας του διχασμού που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Ίσον αφορά τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν για το πρόγραμμα οι εκλογές, ο Fitch τονίζει ότι ενισχύουν την αβεβαιότητα στην εσωτερική πολιτική της χώρας και τις μελλοντικές σχέσεις της με τους πιστωτές της και διευκρινίζει ότι η πραγματοποίησή τους το Σεπτέμβριο, έρχεται πριν από την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος τον Οκτώβριο και μπορεί να παρεμποδίσει και να καθυστερήσει τις τεχνικές εργασίες και τις πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή της.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι σχέσεις της χώρας με τους πιστωτές φαίνεται να έχουν βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, αλλά η πιθανή μη υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων λόγω της προεκλογικής περιόδου στην οποία εισέρχεται η χώρα, ενισχύει τις ανησυχίες ορισμένων πιστωτών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος.

Το αποτέλεσμα των εκλογών κατά τον οίκο αξιολόγησης είναι απρόβλεπτο και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κάτι που φανερώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και ο πιθανός νικητής των εκλογών, κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό με σιγουριά.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης σπεύδει να διευκρινίσει ότι επισήμανε τους συνεχείς κινδύνους που συνδέονται με τις πρόωρες εκλογές, τις καθυστερημένες αξιολογήσεις του προγράμματος και το χρόνο που θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, όταν αναβάθμισε τη χώρα από το «CCC» στο «CC» στις 18 Αυγούστου.

Η αναβάθμιση αυτή αντανακλά στο γεγονός πως υποχώρησε η έντονη ρευστότητα που είχε παρατηρηθεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής των πιστωτών.

Share.

Comments are closed.