Σκουριές: Προεκλογικό μπλόκο Σκουρλέτη στην εξόρυξη – Κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι λέει η εταιρεία

0

Τη διακοπή των εργασιών εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής αποφάσισε η κυβέρνηση με το επιχείρημα της παράβασης των όρων των τεχνικών μελετών εκ μέρους της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Για την προσωρινή διακοπή και την ανάκληση των εγκρίσεων των τεχνικών μελετών ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Σημείωσε ότι υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα που έχει να κάνει με τις Σκουριές. Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έχει παραβεί τους όρους των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο. «Με απόφαση μου σήμερα ανακλούμε τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών. Κατά συνέπεια αυτό μεταφράζεται σε ένα προσωρινό σταμάτημα των εργασιών της εταιρείας στις Σκουριές», τόνισε.

Παράλληλα, με αφορμή αυτό ο υπουργός υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, απαραίτητες, αναγκαίες, «αλλά πρέπει και οι εταιρείες να σέβονται τους όρους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί έτσι ώστε να μην θίγεται το δημόσιο συμφέρον και τοπεριβάλλον».

Eldorado Gold: Είμαστε απογοητευμένοι – Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο 5.000 θέσεις εργασίας!

Απογοητευμένη και μπερδεμένη από την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη δηλώνει η Eldorado Gold τονίζονται ότι εν λόγω απόφαση θέτει σε άμεσο κίνδυνο 5.000 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των 2.000 Ελλήνων εργαζόμενων και εργολάβων της Ελληνικός Χρυσός. Ταυτόχρονα, προαναγγέλλει ότι θα κινηθεί νομικά κατά της εν λόγω απόφασης.

«H Eldorado Gold, επιβεβαιώνει ότι η Ελληνικός Χρυσός έλαβε γνώση της απόφασης του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για ανάκληση των τεχνικών μελετών που σχετίζονται με τα έργα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας στην Χαλκιδική», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, που εκδόθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά, όπου βρίσκεται η έδρα της.

«Η ανάκληση βασίζεται στην ημηβιομηχανική δοκιμή που ολοκληρώθηκε σε σχέση με την διαδικασία του flash melting για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η ημηβιομηχανικής κλίμακας δοκιμή ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις της Outotec στην Φινλανδία ενώ το Υπουργείο υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είχε γίνει εντός πεδίου στην Χαλκιδική. Η ημηβιομηχανικής κλίμακας δοκιμή αποτελεί τμήμα των τεχνικών μελετών που σχετίζονται με τα έργα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας. Οι μελέτες αποτελούν την βάση μιας σειράς μελετών και αδειοδοτήσεων που απαιτούνται από την εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει τα έργα της στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα. Η εταιρεία εξετάζει την Υπουργική απόφαση με τα νομικά και τεχνικά της τμήματα και αναμένεται να κινηθεί νομικά», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Paul Wright, Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, σε δήλωση του αναφέρει: «Είμαστε απογοητευμένοι και μπερδεμένοι από αυτή την απόφαση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ που θέτει σε άμεσο κίνδυνο 5.000 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των 2.000 Ελλήνων εργαζόμενων και εργολάβων της Ελληνικός Χρυσός. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα κινηθούμε νομικά εναντίον της απόφασης προκειμένου να διασφαλίσουμε και να υπερασπισθούμε με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε τα δικαιώματα της Eldorado, της Ελληνικός Χρυσός, τους Έλληνες εργαζόμενους μας και όλη την περιοχή και τους φορείς που στηρίζουν την δραστηριότητά μας στην Χαλκιδική. Η δραστηριότητά μας σε όλα τα εργοτάξια της εταιρείας στην Χαλκιδική συνεχίζεται κανονικά. Η Ελληνικός Χρυσός ωστόσο ενδέχεται να αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις μεταλλευτικές και αναπτυξιακές δραστηριότητές της στην Χαλκιδική, λόγω αυτής της ξαφνικής απόφασης του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας: Ελάτε να μας σταματήσετε!

Οργισμένη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας με αφορμή την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παίζει παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων.

 «Σκουρλέτης Τσίπρας με σφραγίδα και υπογραφή τους μας βγάζουν στον δρόμο και έχουν το θράσος να πουλάνε και το νέο στην πλάτη μας»

Χθες εντελώς ξαφνικά μάθαμε από τις ειδήσεις ότι χάνουμε την δουλειά μας και μάλιστα με Υπουργική απόφαση και σφραγίδα της Κυβέρνησης.

Χθες ακούσαμε τον αρμόδιο Υπουργό που δεν ντράπηκε να μας κοιτάξει στα μάτια και να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα χάσουμε τις δουλειές μας, να ανακοινώνει με χαρά από την τηλεόραση, την απόφασή του να βγάλει στην ανεργία 2.000 εργαζόμενους, να αφήσει χωρίς μεροκάματο 5.000 οικογένειες και μια ολόκληρη περιοχή που βασίζεται στα Μεταλλεία, απροστάτευτη.

Εμείς δεν ξέρουμε από τεχνικά και νομικά ζητήματα, ούτε μας απασχολούν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται με θράσος στην πλάτη μας.

Εμείς ξέρουμε ότι μετά από 8 μήνες απόλυτου εμπαιγμού, η Κυβέρνηση που έλεγε ότι θα διασφαλίσει τις δουλειές μας και την κοινωνική δικαιοσύνη και ο Υπουργός που μας διαβεβαίωνε ότι θα έχουμε δουλειά, δεν μας κοροϊδεύουν απλά κατάμουτρα αλλά μας χρησιμοποιούν χωρίς καμία ντροπή, ως τελευταίο προεκλογικό χαρτί.

Εμείς ξέρουμε ότι οι τοπικοί βουλευτές αντί να μας υπερασπιστούν περιφέρονται περήφανοι στα κανάλια, και όχι απλά δεν ξέρουν τι να μας πουν αλλά παίζουν και με τον πόνο μας.

Από δω και πέρα:

  1. Θεωρούμε πλήρως αναξιόπιστη την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς
  2. Καλούμε όλους τους αρμόδιους και την εταιρεία να ξεκαθαρίσουν την θέση τους και να μας προστατέψουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
  3. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν αποκλείουμε τίποτα και καλούμε τους πάντες στον αγώνα για την δικαίωση

Ότι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με τους αγώνες μας και την δουλειά μας δεν θα τα θυσιάσουμε για να κάνουν κάποιοι την πολιτική τους ρεβάνς. Σήμερα δηλώνουμε πιο κατηγορηματικά από ποτέ ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε οι εργαζόμενοι και όλη η κοινωνία της Χαλκιδικής να γίνουν για άλλη μια φορά τα ΘΥΜΑΤΑ μιας προεκλογικής περιόδου.

Εφόσον η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της τους νόμους του κράτους που εκφράζονται μέσα από το ΣτΕ, τότε και εμείς δεν πρόκειται να λάβουμε υπόψη μια μη νόμιμη αλλά πολιτική απόφαση.

Ελάτε να μας σταματήσετε!

Ο Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για τις Σκουριές

Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος, ο πρωθυπουργός είπε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στις 30 Ιουλίου 2015, ότι δεν μπορεί η δικαίωση του αγώνα στις Σκουριές, δηλαδή η καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση της εταιρείας στην περιοχή να ταυτίζεται με μια εκδικητική άποψη ότι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τμήμα αυτών των εργαζομένων χρησιμοποιήθηκε «παίζοντας συγκεκριμένο ρόλο», ωστόσο, υπογράμμισε εκ νέου ότι η λύση συνίσταται στην δικαίωση του αγώνα με ταυτόχρονη προστασία της κοινωνικής συνοχής και τόνισε ότι «η αριστερά δεν μπορεί να είναι εκδικητική».

Αυτά τα είπε γιατί η τοπική οργάνωση με ανακοίνωσή της τότε ζητούσε την πλήρη αποσαφήνιση της θέσης της κυβέρνησης σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος για το ζήτημα.

Έλεγε η ανακοίνωση της:

«Δεν θα επιτρέψουμε τον εμπαιγμό μας από κανέναν πρώην και ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είχε κάνει τον αγώνα μας σημαία του, ούτε θα αφήσουμε τους συναγωνιστές μας ανυπεράσπιστους στο έλεος μιας πολυεθνικής» τονίζει στην ανακοίνωσή της και σημειώνε: 

«Για το ζήτημα των Σκουριών υπάρχουν ήδη πολλές αποφάσεις συνεδρίων και απαιτούμε να γνωρίζουμε αν η ανακοινωμένη θέση του κόμματός μας και του ίδιου του προέδρου, όπως επανειλημμένα έχει εκφραστεί από τον ίδιο και κορυφαία στελέχη μας, έχει αλλάξει στα πλαίσια της διαφοράς που έχει προκύψει μεταξύ της διακηρυγμένης πολιτικής θέσης και της κυβερνησιμότητας της “πρώτης φοράς αριστεράς”. Είναι δεδομένο ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από το κίνημα ενάντια στο χρυσό μέχρι την τελική δικαίωσή μας

Share.

Comments are closed.