Ο Τσίπρας παραιτείται και πάμε σε εκλογές εξπρές

0

Σύμφωνα με πληροφορίες μας τις τελικές του αποφάσεις και την ημερομηνία των εκλογών αναμένεται να αποφασίσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που έχει καλέσει στις 2:00 μμ με πιθανότερη ημερομηνία την 20η Σεπτέμβρη.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες έχουν καταλήξει στο τελικό σχέδιο βάσει του οποίου και θα λύσουν το «γόρδιο δεσμό» μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και ετοιμάζονται… τροχάδην για κάλπες, ενώ οι παρασκηνιακές ζυμώσεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι συνεχείς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας εντός της ημέρας θα υποβάλει η κυβέρνηση την παραίτησή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές. Φυσικά δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός, όπως το συνηθίζει, να προχωρήσει και σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, για να εξηγήσει την απόφασή του.

Το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ όμως θεωρείται και επίσημα δεδομένο μετά και τη χτεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη που επιτέθηκε ονομαστικά κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη κατηγορώντας τον ότι αυτός και η Αριστερή Πλατφόρμα έχουν λάβει την απόφαση να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Αριστεράς. Παράλληλα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν πρώτα εκλογές και μετά το συνέδριο του κόμματος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας για τους οποίους δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταψηφίζουν τρείς φορές τις επιλογές της κυβέρνησης και να δηλώνουν ότι στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Εκλογές-εξπρές

Οι διαδικασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στις κάλπες θα είναι σύντομες, όπως τονίζουν στελέχη από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Επικαλούμενοι δε, τους καθ’ ύλην αρμόδιους συνταγματολόγους, λένε ότι η κυβέρνηση, λόγω και του σχετικού χρονικού περιορισμού (δεν έχει παρέλθει ένα έτος από τις τελευταίες εκλογές), δεν μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές για εθνικό ζήτημα. Κατά συνέπεια, εφόσον η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη και παραιτηθεί, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης και αν αυτό δεν συμβεί τότε θα πάμε σε εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν φωνές εντός της κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα είναι λυτρωτικές για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αφού απαλλαγμένος από την Αριστερή Πλατφόρμα θα μπορεί να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και πιθανά την ΝΔ. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, εκτιμούν ότι μετά τις εκλογές είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μία τέτοια προοπτική πιθανότατα θα έβρισκε σύμφωνους και τους εταίρους που ζητούν εγγυήσεις για την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να συνεργαστεί μετεκλογικά με την ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι  

Share.

Comments are closed.