Δικαστικό στοπ στο αναδρομικό πόθεν έσχες των καταθέσεων

0

Σοβαρό πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών προκαλούν τρεις δικαστικές αποφάσεις-«βόμβες» του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (η τελευταία στις 21 Ιουλίου), σύμφωνα με τις οποίες ο έλεγχος των φορολογικών αρχών στις τραπεζικές καταθέσεις καθίσταται παράνομος, στις περιπτώσεις που αφορά ημερομηνίες πριν την 30η Σεπτεμβρίου 2010.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», το Εφετείο ουσιαστικά επιτρέπει ελέγχους των τραπεζικών καταθέσεων μόνο για τα τελευταία 5 χρόνια, και σταματά τη δυνατότητα του υπουργείου Οικονομικών να διατάζει αναδρομικούς ελέγχους που σε κάποιες περιπτώσεις εκτείνονται ως και 15 χρόνια πίσω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι έλεγχοι σε τραπεζικές καταθέσεις, εμβάσματα κλπ. που έγιναν στα έτη από το 2001 και μετά, καθώς και όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων, ήταν έωλοι, επομένως ανοίγει ο δρόμος ακόμα και για επιστροφή χρημάτων από το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι με την Απόφαση Κουσελά (ΠΟΛ 1095/2011) το υπουργείο οικονομικών αποκτούσε τη δυνατότητα για αναδρομικούς ελέγχους και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών πριν από το 2010, προκειμένου να στοιχειοθετήσει αδικαιολόγητο πλουτισμό και να επιβάλει πρόστιμα. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια προσπάθεια του ΥΠΟΙΚ να αναζητήσει «ζεστό» χρήμα προς φορολόγηση, η οποία κατέληγε να ενοχοποιεί ακόμα και απλές κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, υποκαθιστώντας τον κανονικό τύπο ελέγχων που ίσχυαν μέχρι τότε.

Με τις αποφάσεις του Εφετείου καθίσταται σαφές, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Ο χρόνος έναρξης ισχύος του ν.388/2010 είναι η 30/9/2010. Η εφορία δε μπορεί να επικαλείται τις τραπεζικές καταθέσεις ως κατηγορία για προσαύξηση περιουσίας ώστε να τη φορολογήσει, εφόσον προέκυψαν σε χρόνο πριν από την ημερομηνία κατά την οποία δεν ίσχυε ακόμη η συγκεκριμένη διάταξη.
  • Δεν μπορεί να νοηθεί και να χαρακτηριστεί αυτομάτως «προσαύξηση περιουσίας» κάθε τραπεζική συναλλαγή μόνο και μόνο επειδή δεν δικαιολογείται από το δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμενου, χωρίς να έχει συγκριθεί πρώτα με την προηγούμενη πραγματική ταμειακή κατάστασή του.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», αν και θεωρείται βέβαιο ότι το ΥΠΟΙΚ θα προσφύγει στο ΣτΕ για να ανατρέψει τις εν λόγω αποφάσεις, είναι πολύ πιθανό ότι θα χάσει ή θα αναγκαστεί να επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ.

Share.

Comments are closed.