Paul Krugman: Παρά τη χρεοκοπία, το Πουέρτο Ρίκο είναι σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα

0

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο ανακοίνωσε ότι θα αθετήσει την πληρωμή ενός ομολόγου. Για τεχνικούς, νομικούς λόγους, ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για χρεοκοπία. Δεν υπάρχει διαφορά όμως, λέει ο Paul Krugman.

Παρόλα αυτά, τονίζει ο Νομπελίστας Οικονομολόγος, η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από το Πουέρτο Ρίκο. «Είναι η Ελλάδα της Αμερικής; Όχι, δεν είναι. Και είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί», αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στους New York Times.

«Το Πουέρτο Ρίκο είναι στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Όμως, παρότι η οικονομία του έχει σημειώσει σημαντική πτώση, ο πληθυσμός του- παρότι επλήγη, δεν υπέφερε τίποτα σαν τις καταστροφές που βλέπουμε στην Ευρώπη. Για παράδειγμα κοιτάξτε την κατά κεφαλήν κατανάλωση, που μειώθηκε κατά 30% στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα συνέχισε να αυξάνεται στο Πουέρτο Ρίκο. Γιατί σίγησαν οι ανθρώπινες συνέπειες των οικονομικών προβλημάτων;», διερωτάται ο Krugman.

«Η βασική απάντηση είναι πως το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί μέρος της δημοσιονομικής ένωσης των ΗΠΑ. Όταν η οικονομία του άρχισε να παραπαίει, οι πληρωμές προς την Ουάσιγκτον έπεσαν, αλλά τα έσοδα από την Ουάσιγκτον- Κοινωνική Ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη και πολλά ακόμη- στην πραγματικότητα αυξήθηκαν. Οπότε, το Πουέρτο Ρίκο αυτόματα έλαβε βοήθεια σε κλίμακα πέρα από οτιδήποτε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς στην Ευρώπη», εξηγεί ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Paul Krugman στους New York Times με τίτλο «Americas UnGreek Tragedies in Puerto Rico and Appalachia», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.