Loynes της Capital Economics: Παραμένει πιθανό το Grexit

0

Η ζημιά στην ελληνική οικονομία είναι τόσο μεγάλη που ακόμη και εάν συμφωνηθεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, δεν είναι πολύ πιθανό να κρατήσει πολύ, ενώ η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από την Ευρωζώνη, εκτιμά ο Jonathan Loynes, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Όπως αναφέρει, η ζημιά που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία από την αναζωπύρωση της κρίσης και την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων αναμένεται να είναι πολύ χειρότερη απ ό,τι προέβλεπαν τα προσωρινά σχέδια για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης και αυτό δείχνει πως συνεχίζει να είναι πιθανό η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη κάποια στιγμή. Ο ίδιος σημειώνει ότι ακόμα και πριν την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στα τέλη του περασμένου μήνα, η οικονομία είχε χτυπηθεί από τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης. Αν και το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε μόλις 0,2% το πρώτο τρίμηνο, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η συρρίκνωση είναι πολύ μεγαλύτερη το δεύτερο τρίμηνο, αναφέρει.

Σημειώνει ακόμη ότι η ζημιά στην οικονομία φαίνεται να έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο κάτω από τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Την προηγούμενη εβδομάδα η έρευνα των επιχειρήσεων και καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε μια ραγδαία βουτιά στο οικονομικό κλίμα σε όλους τους βασικούς κλάδους της οικονομίας τον Ιούλιο, δείχνοντας την πιθανότητα πολύ πιο αδύναμων επιπέδων της δραστηριότητας. Και η εικόνα αυτή υποστηρίζεται από τον μεταποιητική δείκτη PMI για τον Ιούλιο, ο οποίος περιλαμβάνει την απότομη κατάρρευση του δείκτη παραγωγής από τη μέτρηση του Ιουνίου στο 44,8 στο απίστευτα αδύναμο 18,8.

Φυσικά, τόσο ακραία αδυναμία μπορεί να μην διαρκέσει για πολύ εάν το πακέτο διάσωσης που βρίσκεται υπό συζήτηση επιτρέψει την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων σύντομα και οδηγήσει την κρίση τουλάχιστον σε ένα προσωρινό τέλος, αναφέρει ο αναλυτές και προσθέτει:  Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί. Και ακόμα και να συμβεί, η απότομη πτώση του υπο-δείκτη για τις παραγγελίες τον Ιούλιο υποδεικνύει ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ανακάμψει η ανάπτυξη προς πιο «φυσιολογικά” επίπεδα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το μέγεθος της ζημιάς στην ελληνική οικονομία από την κρίση και την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων φαίνεται να είναι χειρότερο απ’ ό,τι οι περισσότεροι αναλυτές – μεταξύ αυτών και εμείς – είχαν προβλέψει.

Ίσως είναι πιο σημαντικό, το πολύ χαμηλό σημείο εκκίνησης δείχνει ότι, ακόμα και με πιο ισχυρή τριμηνιαία επίδοση, το μέσο μέγεθος για την ανάπτυξη το επόμενο έτος θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αδύναμο στο -5% ή και χαμηλότερα, χωρίς αμφιβολία πολύ χειρότερα από κάθε μέγεθος που έχει εκτιμηθεί μέχρι πολύ πρόσφατα από τους πιστωτές της Ελλάδας.

Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, η απαίτηση στο σχέδιο διάσωσης η Ελλάδα να εμφανίσει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια φαίνεται εξαιρετικά απαιτητική, αν όχι εντελώς φανταστική. Και αυτό με τη σειρά του, δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για το αν το σχέδιο, ακόμα και αν εφαρμοστεί, θα διαρκέσει για πολύ καιρό. Εν ολίγοις, η οξεία αδυναμία της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να δείχνει σε έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, εκτιμά ο αναλυτές.

Παρακολουθήστε σε βίντεο την ανάλυση του Jonathan Loynes στα άγγλικά

 

Share.

Comments are closed.