Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή

0

Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το Σεπτέμβριο αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς καταμέτρηση. Παράλληλα, η Κ.Ε  υιοθέτησε ψήφισμα κατά της στοχοποίησης από τα ΜΜΕ μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από απαίτηση ουκ ολίγων στελεχών τα οποία διαμαρτυρήθηκαν ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται “βορά” στα ΜΜΕ.

Στη θυελλώδη συνεδρίαση που προηγήθηκε διάρκειας περισσότερων από δώδεκα ωρών, επισημοποιήθηκε το ρήγμα του κόμματος που καθιστά την διατήρηση της ενότητάς του μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα” ήταν η πρώτη αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αριστερή Πλατφόρμα σχολιάζοντας την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια άκρως επιθετική ομιλία του πέταξε το γάντι στους εσωκομματικούς αμφισβητίες και περισσότερο στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τους οποίους μέμφθηκε για … φαντασιώσεις περί ανύπαρκτων εναλλακτικών λύσεων και τους κάλεσε να απαντήσουν στο δίλημμα εάν θα είναι αυτοί που θα ρίξουν την κυβέρνηση της “πρώτη φοράς αριστερά”.

Ο πρωθυπουργός ,εξαρχής επέμενε στην διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, το οποίο και αποφασίστηκε τελικά από την κεντρική επιτροπή, προτείνοντας ωστόσο ως plan b, την πραγματοποίηση εσωκομματικού δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή.

Οι “53” αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης “έκαψαν” την πιθανότητα του δημοψηφίσματος καθώς οι μεν πρώτοι, με ανακοίνωσή τους τάχθηκαν υπέρ της επίλυσης των εσωκομματικών αργότερα και όχι τώρα ενώ ο δεύτερος ειρωνεύτηκε την πρόταση του Α. Τσίπρα διερωτώμενος … πόσα δημοψηφίσματα θα κάνουμε

Α. Τσίπρας: Η με εμάς ή απέναντί μας

Όποιος ονειρεύεται αποδράσεις από τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη με τρόπο μεταφυσικό και χωρίς λιτότητα, είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια, είπε ο πρωθυπουργός δείχνοντας προς την Αριστερή Πτέρυγα, την οποία κάλεσε να λάβει τις ευθύνες της απέναντι στην “πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς”.

Το δίλημμα το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός στους εσωκομματικούς του αμφισβητίες είναι: “Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές”, όπερ διαπιστώνεται και επικυρώνεται δια της ψήφου επί των νομοσχεδίων.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα, επιχείρησε να αποδομήσει πλήρως τα περί εναλλακτικών σχεδίων της Αριστερής Πτέρυγας, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το δίλημμα τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου ήταν τακτική υποχώρηση ή άτακτη χρεοκοπία ενώ εγκάλεσε για λάθρα ανάγνωση του “όχι” του δημοψηφίσματος όσους επιμένουν να μιλούν για εντολή επιστροφής σε εθνικό διάστημα.

Π. Λαφαζάνης: Έχουμε δικτατορία του ευρώ

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας, από πλευράς του, σήκωσε το “γάντι” που του έριξε ο Α. Τσίπρας και επέμεινε στην ανάγκη επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και απεγκλωβισμού της χώρας από την ευρωζώνη και τα μνημόνια.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράψει μνημόνια τότε αυτό θα είναι ” η διάλυσή του, η μνημονιακή μετάλλαξή του και η καταστροφή του” είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δήλωσε ότι “στη χώρα δεν υπάρχει Δημοκρατία. Έχει τελειώσει η Δημοκρατία. Έχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό. Αν θέλουμε να ορίσουμε το πολίτευμά μας, έχουμε “δικτατορία του Ευρώ” και χαρακτήρισε μύθους και ανοησίες όσα ακούγονται περί μη ύπαρξης εναλλακτικής.

“Είναι μύθοι αυτά που λέγονται γύρω από τη μη δυνατότητα σε επιστροφή σε εθνικό νόμισμα”, είπε και μίλησε για εναλλακτική που υπάρχει ακόμη αλλά η κυβέρνηση αρνείται να την επιλέξει.

Άγριος καβγάς μεταξύ Παππά και Κωνσταντοπούλου

Δεν έλειψαν ούτε οι προσωπικές αντεγκλήσεις μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Νίκου Παππά το οποίο συνέβη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Όλα ξεκίνησαν με την ομιλία του Νίκου Παππά ο οποίος είπε ότι επιτέλους η βουλή θα πρέπει να διορίσει πρόεδρο του ΕΣΡ για να προχωρήσει το νομοσχέδιο.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη και ο πατέρας του υπουργού, Στέλιος Παππάς, ο οποίος είπε ότι κάποιοι έχουν συγγενείς στο ΕΣΡ, φωτογραφίζοντας την μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είναι προσωρινή πρόεδρος του Συμβουλίου. 

Η πρόεδρος της Βουλής, τότε ζήτησε το λόγο επί προσωπικού λέγοντας στον κ. Παππά «Δεν σου επιτρέπω», ενώ στη συνέχεια παρουσίασε το αγωνιστικό παρελθόν της μητέρας της Λίνας Αλεξίου. 

«Την ώρα που μιλούσε ο υπουργός Επικρατείας, ο σύντροφος και φίλος Νίκος Παππάς έκανε αναφορά στη διαδικασία επιλογής του ΕΣΡ. Πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή τα μέλη της οποίας ορίζονται από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με πλειοψηφία 4/5», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου εξηγώντας και πρόσθεσε: «Να υιοθετεί μια από τις πολλές επαίσχυντες συκοφαντίες στο πρόσωπο μου αλλά και στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που προσωπικά δεν επιτρέπω να σπιλώνει κανείς. Την Λίνα Αλεξίου που είναι μια δημοσιογράφος άσπιλη που δεν είχε αφεντικά και υπέβαλε την παραίτησή της πολλές φορές αν και είχε ανήλικα παιδιά, βασανίστηκε στη δικτατορία, στάθηκε στο σύζυγό της που φυλακίστηκε», είπε η πρόεδρος της Βουλής. 

Στη Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε ο Νίκος Παππάς λέγοντάς της: «Στην παρέμβασή μου ήμουν σαφής. Λέω ότι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής πρέπει να προχωρήσει άμεσα ώστε να αποκτήσει το ΕΣΡ νόμιμη σύνθεση. Η θητεία όλων των μελών του ΕΣΡ έχει λήξει. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε και έχω και προσωπική ευθύνη ως αρμόδιος υπουργός να κάνω τα πάντα ώστε η σύνθεση του ΕΣΡ που θα αποδώσει τις άδειες τις νόμιμες, να έχει νόμιμη σύνθεση».

Η πρόεδρος της Βουλής ζήτησε ξανά το λόγο, αλλά το προεδρείο δεν της τον έδωσε… 

Ο Φίλης για το Βαρουφάκη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στον πρώην υπουργό οικονομικών δήλωσε ότι “ο Βαρουφάκης έχει πει πολλές μ…, οι οποίες δεν ισχύουν“. Πρόσθεσε όμως πως εάν ίσχυαν θα έπρεπε να περάσει από ειδικό δικαστήριο. Η αναφορά του κ. Φίλη προκάλεσε την αντίδραση μερίδας μελών της Κ.Ε, οι οποίοι τον αποδοκίμασαν.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι “δεν μπορούσαμε να έχουμε plan b, θα ήταν πραξικόπημα” και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να βρεθεί η χώρα εκτός αυτής της κακής

Γ. Δραγασάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάει στην αντιπολίτευση

Στην ανάγκη να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά στο τιμόνι της χώρας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αποκρούοντας το σενάριο επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος παράλληλα στα εσωκομματικά, είπε ότι “επιτρέψαμε να υπάρχει ένα κόμμα μέσα στο κόμμα” ενώ επανέλαβε την εκτίμηση που έχει διατυπώσει και πρόσφατα σε δημόσιες παρεμβάσεις του, πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με θεωρητικές βεβαιότητες αναφορικά με την Ε.Ε, οι οποίες τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Την παραίτηση τους από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν 17 μέλη του κόμματος.

Με ανακοίνωσής 17 μέλη της ΚΕ προερχόμενα από την ΚΟΕ την καταγγέλλουν ότι καλείται μέσω κατεπείγουσας διαδικασίας να αποδεχθεί την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μια ταπεινωτική συμφωνία, παρατείνοντας το μνημόνιο.

Παράλληλα, τονίζουν πως η σημερινή διαδικασία είναι η κορύφωση ενός εξαμήνου όπου όλες οι κρίσιμες αποφάσεις πάρθηκαν ερήμην οποιασδήποτε συλλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ, από μια ολιγομελή κυβερνητική ομάδα υπό τον Αλ. Τσίπρα.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη ότι η μετατροπή του «όχι» σε «ναι» και η συμπόρευση με τις καθαρόαιμες μνημονιακές δυνάμεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) για την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων, έχει ματαιώσει και ακυρώσει τη ίδια τη βάση της δημιουργίας και εξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει την υπογραφή του σε μια πράξη ταπείνωσης και περαιτέρω προώθησης της κοινωνικής και εθνικής καταστροφής, συμπληρώνουν.

Όσα λέγονται από την κυβέρνηση ότι θα αγωνιστεί να μετριαστούν οι επιπτώσεις της συμφωνίας που η ίδια έφερε, αποτελούν νέες αυταπάτες, αντάξιες με τις προηγούμενες περί «αμοιβαία επωφελούς λύσης» και «έντιμου συμβιβασμού».

Κατανοούμε όσους, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε βαθιά πίκρα και απογοήτευση προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει γίνει και να προσανατολιστούν ανάλογα. Ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός δεν θα είναι εύκολος, αλλά σε αυτόν δεν μπορεί ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ να συνδράμει χωρίς να σταθεί ολοκληρωτικά αυτοκριτικά απέναντι στη μέχρι τώρα πορεία του και τις αποφάσεις της ηγεσίας του.

Αυταπατούνται, επισημαίνουν, όσοι ευελπιστούν ότι θα στριμώξουν και θα καλουπώσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νεομνημονιακό μόρφωμα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ένα κλασικό κόμμα της μεταπολίτευσης, αλλά αναπτύχθηκε σε επαφή με το ριζοσπαστισμό και τις κινηματικές διαδικασίες.

Είναι σίγουρο ότι η μνημονιακή μετάλλαξη θα οδηγήσει χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε επάλληλους κύκλους διεργασιών, προσπαθειών, αναζητήσεων, συντονισμού, κοινού βηματισμού. Με στόχο να ανασυνταχτεί και να επιβιώσει η κοινωνία σε δύσκολες συνθήκες, να μπει ένα τέλος στο μνημονιακό τέλμα. Σε αυτές τις διεργασίες, θα είμαστε ενεργοί και παρόντες.

Η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας πως ο αγώνας για την σωτηρία της χώρας από την κοινωνική και εθνική καταστροφή συνεχίζεται σε πιο δύσκολες συνθήκες, μακριά από λύσεις ευκολίας και με περισσότερες απαιτήσεις.

Η κοινή δήλωση παραίτησης υπογράφεται από τους εξής:

Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Κοδέλας, Βύρωνας Λάμπρου, Μαρία Λαντζανάκη, Μάκης Μαντάς, Μανώλη Μούστος, Σοφία Μπανιά, Άβα Μπουλούμπαση, Μαρίνα Μπρέστα, Ρούντι Ρινάλντι, Ελένη Σωτηρίου, Νίκος Ταυρής, Ειρήνη Τσέλου, Ερρίκος Φινάλης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Χατζησταυράκη, Χρυσούλα Ψιμούλη.

Σκουρλέτης: Ξέραμε ότι ήταν δύσκολο να δώσουμε τη 13η σύνταξη

Αίσθηση προκαλεί η ομολογία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνου Σκουρλέτη από το βήμα της ΚΕ, πως ακόμη και αν όλα είχα εξελιχθεί κατ’ ευχήν θα ήταν δύσκολο να δώσουν στο τέλος του χρόνου την 13η σύνταξη που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά. 

«Ακόμα και αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, ξέραμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να δώσουμε την 13η σύνταξη, τον Δεκέμβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Δύο λέξεις στροβιλίζουν το μυαλό μου. Η λέξη αφέλεια και η λέξη βεβαιότητα. Μέγιστη αφέλεια η υποτίμηση των συσχετισμών και των δυσκολιών. Και πρέπει να σταθούμε αυτοκριτικά, γιατί το προηγούμενο διάστημα τα είχαμε υποτιμήσει. Το άλλο που έχει καταρρεύσει είναι οι βεβαιότητες. Διαψευστήκαμε ότι με στάση πληρωμών θα ανεβοκατέβαιναν τα χρηματιστήρια. Ότι θα λειτουργούσε η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης». Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ανέφερε ακόμη ότι το σενάριο επιστροφής στη δραχμή θα ήταν καταστροφικό.

Θανάσης Πετράκος: Είναι τρέλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το τρίτο μνημόνιο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και μετά από 6 μήνες σκληρής προσπάθειας και δώδεκα νόμων που οι περισσότεροι από αυτούς ακύρωσαν μνημονιακές ρυθμίσεις, έρχεται και φέρνει το τρίτο μνημόνιο. Εδώ υπάρχει τρέλα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

«Γιατί φτάσαμε εδώ; Το δίλημμα είναι λοιπόν όπως είπε ο πρόεδρος, δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεοκοπία διότι δεν είχαμε κάποια καλύτερη εναλλακτική λύση; Γιατί αν πραγματικά το δίλημμα ήταν αυτό τότε τι λέγαμε στον κόσμο; Τι λέγαμε όταν ζητούσαμε την ψήφο του; Τι είπαμε στη Βουλή και χειροκροτήθηκε ο πρόεδρος; Είπε ότι αποφάσισα να πρωτοτυπήσω και να εφαρμόσω το πρόγραμμα μου», είπε ο κ. Πετράκος και αναρωτήθηκε γιατί φτάσαμε εδώ.

Share.

Comments are closed.