Bloomberg: Το 71% των οικονομολόγων βλέπουν Grexit το 2016

0

Μπορεί το Grexit, αυτή τη στιγμή, να μην είναι στο τραπέζι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προκύψει ξανά ως θέμα. Γκάλοπ που διενήργησε το Bloomberg μεταξύ 34 οικονομολόγων, βγάζει ένα θετικό και ένα άκρως ανησυχητικό συμπέρασμα.

Το 70% των ερωτηθέντων απάντησε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζήσει άλλο με τον κίνδυνο της εξόδου από το κοινό νόμισμα. Το τρίτο πακέτο στήριξης λειτουργεί ως… μαξιλάρι ασφαλείας, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα και ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσουν σε μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, το θέμα του χρέους παραμένει ένα αγκάθι που θα συνεχίσει να προκαλεί πόνο όσο δεν κόβεται. Ο Πίτερ Ντίξον, της Commerzbank, αναφέρει: «Δίχως κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, το πακέτο δεν θα είναι ποτέ μεγάλο. Το να δίνεις περισσότερα δάνεια σε μια χώρα που δεν μπορεί να τα αποπληρώσει, είναι σαν να επιβεβαιώνεται η ερμηνεία που δίνει ο Αϊνστάιν για την παράνοια: να προσπαθείς να κάνεις το ίδιο πράγμα συνέχεια και συνέχεια περιμένοντας να καταλήξεις σε διαφορετικά αποτελέσματα».

Το πρόβλημα, κατά το 71% των οικονομολόγων, είναι ότι η κουβέντα γύρω από το Grexit θα επανέλθει εκ νέου μέσα στο 2016. Οι ανησυχίες εδράζονται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι πολύ βαρύ και εν ολίγοις ανεφάρμοστο από τον Αλέξη Τσίπρα. Τα εγγενή ελαττώματά του θα φανούν άμεσα, μέσα στο 2016, και τότε η έξοδος από το ευρώ θα προβάλλει ως εναλλακτική λύση για την Ελλάδα.

Το άρθρο των  Andre Tartar & Nikos Chrysoloras του Bloomberg με τίιτλο «Greece’s Euro Exit Back on the Agenda Next Year, Economists Say» πατώντας ΕΔΩ

 

Share.

Comments are closed.