«Ναι» σε αναδιάρθρωση του χρέους, «όχι» σε κούρεμα λέει η Μέρκελ

0

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης για αλλαγές προθεσμίες αποπληρωμής του χρέους στην Ελλάδα ή μείωση των επιτοκίων άφησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του νέου υπό διαπραγμάτευση πακέτου στήριξης. 

Η Μέρκελ απορρίπτει για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Αυτό δεν γίνεται στην νομισματική ένωση», επισημαίνει, ενώ σε ό,τι αφορά το Grexit, σημειώνει ότι η επιλογή ήταν στο τραπέζι, «αλλά εμείς αποφασίσαμε για μια άλλη (επιλογή)».

«Στην Ελλάδα έχει ήδη δοθεί μία ελάφρυνση (χρέους). Είχαμε ήδη έναν εθελοντικό κούρεμα μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών κι έπειτα επιμηκύναμε τις προθεσμίες και μειώσαμε τα επιτόκια», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD

«Μπορούμε να μιλήσουμε για τέτοιου είδους πιθανότητες ξανά. Μόλις η πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του υπό διαπραγμάτευση προγράμματος ολοκληρωθεί, τότε θα συζητηθεί το ζήτημα. Όχι τώρα», υπογράμμισε. 

Σε κάθε περίπτωση, η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι η μοναδική επιλογή προκειμένου να αποφευχθεί μία χαοτική κατάσταση είναι η συνεργασία με την Ελλάδα. 

Σε ό,τι αφορά τις φήμες που θέλουν την ίδια και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχουν διαφορετικές απόψεις για την ελληνική κρίση, η κυρία Μέρκελ τις απορρίπτει κατηγορηματικά και σημειώνει ότι δεν θέλει να συνεχίσει αυτή την συζήτηση: Διαμάχη για την πορεία στην κρίση με την Ελλάδα δεν υπάρχει, επιμένει. «Σε μένα δεν ήρθε κανείς να μου ζητήσει την παραίτησή του», δηλώνει και προσθέτει ότι «ο υπουργός Οικονομικών τώρα θα κάνει τις διαπραγματεύσεις, όπως κι εγώ». 

Αντίστοιχα υποβαθμίζει και τις υποθέσεις περί διαμάχης μεταξύ του κ. Σόιμπλε και του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Εμείς τώρα θα εργαστούμε από κοινού στον συνασπισμό αλλά και στο κόμμα», σημειώνει, ενώ, ερωτώμενη σε σχέση με τις διαρροές από τους βουλευτές του κόμματός της κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής για το ελληνικό πρόγραμμα, περιορίζεται να δηλώσει ότι «υπάρχει η πλειοψηφία και μόνο αυτό μετράει».

Δείτε ολόκληρη τη Συνέντευξη της Άνγκελα Μέρκελ στους με τιτλο «Bei mir hat niemand um Entlassung gebeten» στους Tina Hassel & Rainald Becker, στα γερμανικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.