Ποια προϊόντα και υπηρεσίες επιβαρύνονται με αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου

0

Αλαλούμ με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ καθώς μέχρι τελευταία στιγμή της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου έγιναν μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από το 23% στο 13% και το αντίστροφο. 

Αυτό που είναι σημαντικό να επισημανθεί είναι με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20/7/2015. Αυτό σημαίνει ότι Παρασκευή και Σάββατο οι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν μία σειρά προϊόντων με τον χαμηλότερο ΦΠΑ προτού αυξηθεί στο 23%.

Για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ΦΠΑ η αλλαγή που πέρασε την τελευταία στιγμή είναι ότι τελικά από 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταργηθεί το ευνοϊκό ισχύον καθεστώς (έκπτωση συντελεστών 30%) ακόμη και στα ακριτικά νησιά που αρχικά είχαν εξαιρεθεί νησιών Αιγαίου. Από 1η Οκτωβρίου θα καταργηθούν οι εκπτώσεις στον ΦΠΑ στη Μύκονο και τη Σαντορίνη ενώ είναι πιθανόν να ισχύσει και στη Ρόδο και την Κω. Από 1η Ιουνίου 2016 θα καταργηθεί και στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά και από 1η Ιανουαρίου 2017 κανένα νησί του Αιγαίου δεν θα έχει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς όσον αφορά στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. 

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα επιβαρύνονται πλέον με τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ 23%, ποια θα παραμείνουν στο 13% και ποια θα μειωθούν στο 6%. 

ΦΠΑ 23% (από 13% σήμερα) 

Νωπό ή κατεψυγμένο μοσχαρίσιο κρέας

Τυποποιημένα είδη διατροφής: Μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί τοστ, φρυγανιές, αναψυκτικά – χυμοί

Εστίαση – catering

Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τραμ, μετρό, τρόλεϊ, αεροπλάνα, πλοία κ.α) και κόμιστρα ταξί 

Φροντιστήρια (σήμερα 0%) 

Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών

Μετατάξεις ΦΠΑ από 13% στο 23% (Αλλαγή τελευταίας στιγμής):

Τσάι βουνού, χαμομήλι, φασκόμηλο, ζάχαρη

Ξύδι, ζωοτροφές, εντομοκτόνα, προφυλακτικά, σερβιέτες, καυσόξυλα, αυτοκίνητα για μεταφορά αναπήρων, 

Υπηρεσίες γραφείων τελετών 

ΦΠΑ 13% (από 6,5%): Διαμονή σε ξενοδοχεία (Από 1η Οκτωβρίου 2015) 

ΦΠΑ 13% (παραμένει αμετάβλητο)

Τρόφιμα: Νωπό ή κατεψυγμένο χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, Ψάρια, Μαλάκια, γάλα, γιαούρτια, τυριά (όλων των ειδών), αυγά, μέλι, λαχανικά – φρούτα, δημητριακά, αλεύρια, ελαιόλαδο, παιδικές τροφές, ζυμαρικά, Ψωμί, 

Νερά (εμφιαλωμένα μη αεριούχα), αλάτι 

Ηλεκτρική ενέργεια, Φυσικό αέριο, ΕΥΔΑΠ

ΦΠΑ 6% (από 6,5%)

Φάρμακα – εμβόλια

Βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, εισιτήρια θεάτρων

H απόφασή που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών έχει έως εξής: «Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20/7/2015».

Share.

Comments are closed.