Θεοδωράκης στη Repubblica: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

0

«Ψήφισα το μνημόνιο διότι δεν υπήρχε εναλλακτική, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αρκετό για να σώσει την Ελλάδα. Υπάρχουν δυνάμεις, στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, που θέλουν την επιστροφή στην δραχμή», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Σύμφωνα με τον κύριο Θεοδωράκη «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα δημιουργήσει, σε λίγους μήνες, ένα τεράστιο πρόβλημα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού διαβεβαιώνει ότι «το κόμμα του θα ψηφίσει όλους τους νόμους για τους οποίους υπάρχει δέσμευση με ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ». Αλλά προσθέτει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω στήριξη της κυβέρνησης, διότι «ο πρωθυπουργός επιμένει να θέλει να κυβερνήσει μόνον με τους δικούς του, επειδή αισθάνεται πιο ασφαλής και προτιμά να είναι ο ηγέτης του κόμματός του και όχι ολόκληρης της πατρίδας».

Σχετικά με την ψήφο υπέρ του μνημονίου, ο κύριος Θεοδωράκης τονίζει: «το έπραξα με λύπη. Η εναλλακτική, για την Ελλάδα, θα ήταν μια κόλαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε όλα λάθος, μας έφερε έναν συμβιβασμό πολύ χειρότερο από εκείνον που θα πετύχαινε μόλις πριν λίγους μήνες. Αλλά δεν υπήρχαν εναλλακτικές. Και στην πολιτική, κάποιες φορές, πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο».

Θεωρεί, παράλληλα, ότι ο κίνδυνος Grexit «δεν έχει αποφευχθεί, και όχι μόνο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να κάνει πραγματικότητα όλα όσα υποσχέθηκε στους πιστωτές. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια ομάδα συντηρητικών η οποία εργάζεται με στόχο μια διαφορετική, πιο μικρή ένωση. Με πιο ασθενείς χώρες που μένουν εκτός και περιστρέφονται ως δορυφόροι. Υπάρχει μια ομάδα που θέλει την επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή, ανάμεσά τους και κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης».

«Εννοείτε τον Βαρουφάκη;» ρωτά ο Ιταλός απεσταλμένος. «Νομίζω όχι, αν μη τι άλλο διότι δεν είναι σε θέση να πάρει μέρος σε ομάδα της οποίας δεν είναι ο αρχηγός» απαντά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Αναφορικά με την δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εκτιμά, δε, ότι «ο Τσίπρας δεν είναι σε θέση να κάνει αυτό το βήμα, το οποίο θα ήταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Προτιμά να προχωρήσει μόνος».

«Οι πρόωρες εκλογές δεν αποτελούν κίνδυνο για την Ελλάδα;» ρωτά ο Ιταλός απεσταλμένος Έττορε Λιβίνι, και ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά:

«Ελπίζω να συμβούν μικρά θαύματα. Όπως να αλλάξει γνώμη ο πρωθυπουργός και να καταλάβει ότι χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση. Ή τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπέρ της Ευρώπης, και υπάρχουν πολλά, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Είναι αντιμέτωποι με την Ιστορία, πρέπει να κινηθούν τώρα».

Ο κύριος Θεοδωράκης τονίζει ότι σε περίπτωση εκλογών «το Ποτάμι» θα κατέβει αυτόνομα, διότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο κόμμα του και σε εκείνα που κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια».

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», συνεχίζει ο Έλληνας πολιτικός και δημοσιογράφος, «είναι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πελατειακές δυνάμεις που δεν επιδεικνύουν προσοχή στα όσα χρειάζεται η χώρα. Ο Τσίπρας πολλαπλασίασε τους γενικούς γραμματείς και τις θέσεις στα υπουργεία για να βολέψει την νομενκλατούρα του κόμματός του. Λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το 38% στα γκάλοπ, δεν το πιστεύω».

Στην τελευταία ερώτηση «για ποιο λόγο οι εκλογείς θα έπρεπε ψηφίσουν το κόμμα του που έδωσε πράσινο φως σε έναν νέο πρόγραμμα λιτότητας», ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά:

«Διότι η λιτότητα είναι ένα αναγκαίο βήμα για να μπορέσουμε, στην συνέχεια, να αναπτυχθούμε. Και η Ελλάδα ξέρει ότι εμείς θα είμαστε ικανοί να κάνουμε εκείνα που πραγματικά χρειάζεται η χώρα. Είναι ανώφελο να επιτιθέμεθα στην Γερμανία. Το πρόβλημα είναι η παλιά ελληνική πολιτική ικανή να κάνει μόνον οριζόντιες περικοπές. Εμείς είμαστε διαφορετικοί».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον ETTORE LIVINI της La Repubblica με τίτλο «Stavros Theodorakis: “Serve una coalizione per salvare la Grecia ma Syriza non è pronta”» στα ιταλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.