Γιώργος Παπανδρέου: Οι προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τον δρόμο για μεγάλες αλλαγές

0

«Μετά από πέντε χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, μετά από πέντε μήνες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά από ένα Δημοψήφισμα με ανύπαρκτο αντικείμενο και σκοπό, η σημερινή Κυβέρνηση και ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, ζητούν, επιτέλους, τα αυτονόητα», σημειώνει σε δήλωσή του ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας με τους εταίρους μας από τη Βουλή από ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων απόψε στη Βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Χρειάστηκαν 5 χρόνια, προκειμένου η πολιτική ελίτ της χώρας να ομονοήσει στα αυτονόητα. Όμως, δεν ήταν αναγκαία τα 5 χρόνια προσαρμογής», σημειώνει, τονίζοντας πως αν αυτά τα αυτονόητα είχαν αποδοχή ή τουλάχιστον στήριξη από τις πολιτικές ηγεσίες το2010, σήμερα η χώρα δεν θα χρειαζόταν νέο μνημόνιο. «Το δίλημμα σήμερα είναι, αν η χώρα θα μπορέσει να αποφύγει την καταστροφή που έρχεται ή όχι», λέει, σημειώνοντας πως ο καθένας κρίνεται από τη στάση του σε αυτές τις στιγμές.

Κάνοντας λόγο για πέντε μήνες ψευδαισθήσεων, δήθεν σκληρών διαπραγματεύσεων χωρίς στρατηγική, που επέφεραν τεράστιες ζημιές στη χώρα, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, υποστηρίζει ότι δεν θα βιώναμε το κλείσιμο των τραπεζών, τις ουρές στα ATM, την οικονομική ασφυξία και την ανασφάλεια από την απουσία ρευστότητας στην οικονομία, το φόβο του Grexit, την απειλή να μην πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, τον ευτελισμό του συνταξιούχου στις ουρές, και όσα με κόπο αποφεύχθηκαν επί διακυβέρνησής του το 2010.

Ευθύνες καταλογίζει και στην Ευρώπη, για την αδυναμία της να αναγνωρίσει έγκαιρα ότι, πέρα από τα λάθη της Ελλάδας, το πρόβλημα είχε και την Ευρωπαϊκή του διάσταση. Σημειώνει όμως, πως «όσο εύκολο είναι να κάνουμε σκληρή κριτική στην συντηρητική Ευρώπη, τόσο ολέθριο θα είναι να αναζητούμε εκεί το άλλοθι για τα δικά μας προβλήματα».

Γνωρίζοντας, δε, όλοι ποια είναι τα λάθη μας και πως η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση, καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να αναγνωρίσουν πού οδηγεί η έλλειψη συναινέσεων που κυριάρχησε εδώ και πέντε χρόνια και να ανοίξουν το δρόμο για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Όσον αφορά στη σημερινή διαδικασία κατά την οποία ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων δείχνει να έχει πάρει αποστάσεις από τη μυθοπλασία και τη συνομωσιολογία, από την αναζήτηση έξωθεν σωτήρων, ζητά περίπου να γίνει η ευκαιρία για να δουλέψουν όλες οι δυνάμεις μαζί για ένα ελληνικό πρόγραμμα, όχι προσαρμογής, αλλά ριζοσπαστικών αλλαγών στη χώρα.

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών έχει ως εξής:

Share.

Comments are closed.