Greekment: Επιτέλους καταλήξαμε, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ

0

Μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία. «Έχουμε Greekment» ανακοίνωσε η Ευρώπη. Τα μεγάλα αγκάθια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ και το Ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους.

Οι πρώτες πληροφορίες για επίτευξη συμφωνίας έφτασαν μέσω Twitter από τους πρωθυπουργούς του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, αλλά και του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η επίσημη επιβεβαίωση ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ξεκινώντας την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για Greekment, τονίζοντας: «Είχαμε στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Επιτέλους καταλήξαμε».

O κ. Τουσκ δήλωσε ότι θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα. «Υπάρχουν αυστηροί όροι που θα πρέπει να ψηφιστούν από ορισμένα Κοινοβούλια» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αποφεύχθηκαν οι συνέπειες που θα έφερνε ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε, ακόμη ότι το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει τώρα για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

«Ήταν επίπονη η συμφωνία, χρειάστηκε χρόνος, αλλά επετεύχθη» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η Κομισιόν επέμεινε ότι δεν υπήρχε περίπτωση Grexit. «Είμαι πολύ ευτυχής ως προς την ουσία και το πλαίσιο της συμφωνίας» πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία.

Ο Γιούνκερ τόνισε, επίσης, ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω του δημοψηφίσματος, αλλά-όπως είπε-«ο συμβιβασμός που επετεύχθη έχει μόνο νικητές, όχι ηττημένους».

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Γιούνκερ, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι κομβικό σημείο ήταν το θέμα της εμπιστοσύνης. «Εργαστήκαμε και σε πολλά κομβικά σημεία» είπε. Τόνισε ότι την Τρίτη και την Τετάρτη θα πρέπει να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από την ελληνική Βουλή.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι το θέμα της χρηματοδότησης-γέφυρα θα ταθεί επί τάπητος στο Eurogroup που θα γίνει το απόγευμα, ενώ αναφερόμενος, ενώ αναφερόμενος στο Ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους ανακοίνωσε ότι η έδρα του θα είναι στην Ελλάδα.

«Θα υπάρξουν ψηφοφορίες σε άλλα κοινοβούλια και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για να αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες τα φώτα θα στραφούν στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τσίπρας: Δώσαμε μια σκληρή μάχη και παλέψαμε μέχρι τέλους για ό,τι καλύτερο

Η συμφωνία είναι δύσκολη, όμως αποτρέψαμε τη μεταφορά δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε τη χρηματοπιστωτική ασφυξία”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

“Πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιώξεων. Η συμφωνία είναι δύσκολη, όμως αποτρέψαμε τη μεταφορά δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε τη χρηματοπιστωτική ασφυξία, σχέδιο το οποίο είχε σχεδιάστεί στην εντέλεια το τελευταίο διάστημα. Τέλος, καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους και μία βέβαιη χρηματοδότηση. γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά αφήσαμε μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

“Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλο τον κόσμο και αυτή είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη. Η απόφαση κρατά την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης ταυτόχρονα όμως, ξέραμε από πριν, ότι η υλοποίησή της θα είναι δύσκολη. Έχω την ελπίδα, ότι τόσο το αναπτυξιακό πακέτο, η αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση θα δημιουργήσουν την αίσθηση στους πιστωτές και στις αγορές ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν”.

“Δώσαμε μια δίκαιη μάχη μέχρι τέλους. Αυτή τη φορά, θα πληρώσουν τα βάρη και αυτοί οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγουν ή είχαν βρέι τη δυνατότητα να ξεφύγουν. Τέλος, όσο σκληρά παλέψαμε για το καλύτερο δυνατό έξω, τώρα το ίδιο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένα εντός. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις και αυτή είναι η υπόσχεση για τη νέα αρχή που ξεκινά από αύριο“, πρόσθεσε.

Μέρκελ: Θα χρειαστεί πολύς χρόνος – Θα είναι επώδυνη η προσπάθεια

«Η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει το κείμενο συμφωνίας πριν από τα υπόλοιπα κοινοβούλια. Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα μέχρι την Τετάρτη» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπομονετικοί, η εμπιστοσύνη τον τελευταίο καιρό κλονίστηκε. Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα με την Ελλάδα και να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Και οι Έλληνες φέρουν την ευθύνη για να γίνουν αυτά που αποφασίστηκα. Έχω μεγάλη πίστη στην έναρξη των διαβουλεύσεων με την Ελλάδα. Νομίζω πως τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα» σημείωσε.

Όπως είπε η καγκελάριος της Γερμανίας το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ θα διατεθεί για άμεσες επενδύσεις. Είπε δε ότι «κατά την εκπόνηση του προγράμματος θα πρέπει να επιστρέψουμε στο κανονικό σχήμα του ελέγχου των τριών θεσμών όπως και στα άλλα κράτη».

Σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα αιτηθεί νέου προγράμματος διάσωσης από το ΔΝΤ όταν λήξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ τον Μάρτιο. Το πρόγραμμα είναι 82-86 δισ. για 3 χρόνια. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ.».

«Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και θα είναι επώδυνη η προσπάθεια -όπως έγινε απόψε το βράδυ- όμως ελπίζω ότι οι προσπάθειες θα τελεσφορήσουν» δήλωσε.

Ολάντ: Ο Τσίπρας έκανε μία θαρραλέα επιλογή

«Η συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ» τόνισε ο Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι εξασφαλίζεται χρηματοδότηση περίπου 80 δισ. ευρώ για τη μεσογειακή χώρα

«Μας πήρε αρκετές ώρες, αλλά νομίζω ότι ήταν μία καλή νύχτα και μία καλή μέρα για την Ευρώπη», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

«Αφιέρωσα πολλές ώρες συνομιλώντας με την Μέρκελ και τον Τσίπρα με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας», επισήμανε ο Ολάντ, προσθέτοντας ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία χωρίς γαλλογερμανική συνεργασία.

Αναφορικά με την στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο Τσίπρας έκανε μία γενναία επιλογή. «Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη πρέπει να παρέχει σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη ούτε και ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ» τόνισε ο Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι εξασφαλίζεται χρηματοδότηση περίπου 80 δισ. ευρώ για τη μεσογειακή χώρα.

«Η Ευρώπη πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι ‘ευρωπαϊκή’ και να μην υποχωρεί μπροστά στην κοινή γνώμη ή ένα εθνικό κοινοβούλιο», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος στις δηλώσεις του, εξηγώντας ότι «το συμφέρον της Γαλλίας ήταν να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ αλλά και να κάνει την Ευρώπη πιο προοδευτική, φτάνοντας σε έναν συμβιβασμό με τη Γερμανία»

«Η Ελλάδα δεν ζητούσε ελεημοσύνη, ζητούσε αλληλεγγύη», κατέληξε ο Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι με την παρούσα απόφαση «η Ελλάδα διατηρεί την εθνική της κυριαρχία».

Share.

Comments are closed.