Υποστηρίζουν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες

0

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά είναι η τρίτη φορά που βρέθηκε στις Βρυξέλλες σε διάστημα τριών εβδομάδων και έχει αποστείλει και τρεις επιστολές στους Ευρωπαίους ομολόγους της. Εκεί, στην προσύνοδο του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες, άκουσε τους Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες να στηρίζουν την χώρα μας, καλώντας την πάντως να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και όχι σε εκλογές.

«Δίνουμε και θα δώσουμε την μάχη για την Ευρώπη», διαβεβαίωσε την Φώφη Γεννηματά ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές να ακρωτηριάσουν την Ευρώπη», είπε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τις κυβερνήσεις – δορυφόρους του, χωρίς πάντως να τους κατονομάσει. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα τα προηγούμενα χρόνια, εκτιμώντας πως είναι δυνατό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με βάση την υπάρχουσα πρόταση.

Αξιοσημείωτη ήταν η αλλαγή στην σκληρή το τελευταίο διάστημα ρητορική του Σίγκμαρ Γκάμπριελ, που υποστήριξε πως το SPD είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη και συντάσσεται με τον Γάλλο πρόεδρο, προκειμένου να αγωνιστούν από κοινού για να υπάρξει συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι σχεδόν έθεσαν ζήτημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, ζητώντας  άμεσες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, με την ψήφιση των σχετικών νομοθετημάτων στις αρχές κιόλας της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε. Έθεσαν ακόμα θέμα πολιτικής σταθερότητας, υποστηρίζοντας όμως πως δεν μπορούν ούτε να σκεφτούν εκλογές στην Ελλάδα, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νέο κλίμα αποσταθεροποίησης.

Σε κατ’ ιδίαν συζήτησή τους, η Φώφη Γεννηματά ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για την μεγάλη προσπάθειά του να βοηθήσει την χώρα μας και εκείνος τη διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα επιτρέψει τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης. Ως «φίλοι και σύμμαχοι» τοποθετήθηκαν κατά την κ. Γεννηματά όλοι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, συμπαραστεκόμενοι στην προσπάθεια της χώρας για ισότιμη παραμονή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους ευχαρίστησε για την στάση τους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είναι η μόνη ομάδα στην Ευρώπη που μπορεί να παίξει ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν και στην οποία μπορεί να στηρίζεται. Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτό το αναγνώρισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο και τους ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή την Παρασκευή του ζήτησε η ελληνική αντιπροσωπεία να μην γυρίσει πίσω από τις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία, στάση που εξήραν οι Ευρωπαίοι συνομιλητές της.

Share.

Comments are closed.