Μίκης: Ντρέπομαι για τη χαρά μου στο Ηρώδειο όταν γέροντες λιώνουν σε ουρές για ένα πιάτο φαΐ

0

Μια συναυλία με έργα Μίκη για τα 90 του χρόνια στο Ηρώδειο αλλά σε τι ιστορική στιγμή, σε τι τραγική συγκυρία… Αποτέλεσμα, ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης να ομολογεί ότι αισθάνεται ντροπή να απολαμβάνει τα έργα του να παίζονται στο Ηρώδειο την ώρα που οι γέροντες λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαϊ

Όχι, ο ίδιος δεν τα κατάφερε να παρευρεθεί. Η επιστολή, όμως, που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης και διάβασε ο Γιώργος Νταλάρας ενώπιον των όσων βρέθηκαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου για τη συναυλία με έργα του Έλληνα μουσικοσυνθέτη στις 14 Ιουλίου στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών σκόρπισε ρίγη συγκίνησης:

Η επιστολή:

«…Πρέπει να ομολογήσω ότι αισθάνομαι άβολα που η μουσική μου θα ακουστεί σε μια εποχή που κυριαρχείται από το μεγάλο πόνο των γερόντων που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαϊ. Είναι επόμενο να αισθάνομαι ντροπή, ειδικά εγώ που ενώ κουβαλάω στην πλάτη μου τα ίδια χρόνια, έχω το προνόμοιο να απολαμβάνω την ίδια στιγμή την μεγάλη χαρά ενός ανθρώπου της Τέχνης που το έργο του παρουσιάζεται σε έναν ιστορικό χώρο μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό. Το μόνο που με παρηγορεί είναι ο συμβολισμός από την συνύπαρξη μέσα στον ίδιο Λαό του πόνου και της ελπίδας αλλά και της βεβαιότητας ότι κάποτε ο πόνος θα εξαλειφθεί, ενώ η ελπίδα θα γιγαντωθεί και θα γίνει πραγματικότητα.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι την Πρώτη μου Συμφωνία την συνέθεσα μέσα σε συνθήκες του μεγαλύτερου Πόνου που μπορεί να γνωρίσει ο άνθρωπος, για να αποδείξω ότι η Ελπίδα είναι αυτή που θριαμβεύει πάντοτε όταν έχει κανείς μέσα του αληθινή Πίστη στον Άνθρωπο και στη Ζωή».

 «Οι τράπεζες κλειστές, το Ηρώδειο ανοιχτό… »

Κάπως έτσι ο Γιώργος Νταλάρας που θα συμμετάσχει στη συναυλία συνόψισε στη δική του ομιλία το συμβολισμό της μεγάλης συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί με έργα όπως η μεγαλόπνοη Πρώτη Συμφωνία (1954) ή το εμβληματικό Άξιον Εστί (1960- 1962) του Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν ιδιαίτερα βαθιά και συγκινητική και η δική του ομιλία: «Σε μια χώρα καθημαγμένη με το λαό σε άγχος και πανικό δίνεται ένας μεγάλος συμβολισμός», είπε.

Η συναυλία για τα 90 χρόνια του Μίκη

Το Φεστιβάλ Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμούν τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με μια μεγάλη συναυλία υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού την Τρίτη 14 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Πλατανιάς, Άκης Σακελλαρίου και οι χορωδίες των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Χορωδία «Μελωδοί» και η Χορωδία της Ε.Ρ.Τ.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος, ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός,  ο Γιώργος Νταλάρας και ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής

Share.

Comments are closed.