Σταύρος Θεοδωράκης: Αν βγούμε από την Ευρώπη, αντίο δημοκρατία

0

«Η προσπάθεια να αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ είναι μια προσπάθεια για τη δημοκρατία» αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera και τον δημοσιογράφο Federico Fubini.

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο επικεφαλής του Ποταμιού εκφράζει την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός έχασε από το δημοψήφισμα και επαναλαμβάνει : «δεν νομίζω ότι η κυβέρνησή μας έχει ένα σχέδιο για το τι συμβαίνει ή το τι θέλει να συμβεί». «Αν δίναμε τον ορό της αλήθειας στον κ. Τσίπρα», λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης «θα εξομολογούταν ότι έχει μετανιώσει για το δημοψήφισμα. Με αυτή την ψηφοφορία δόθηκε το μήνυμα ότι οι έλληνες είπαν όχι στην Ευρώπη, ενώ ακόμη και εκείνοι που ψήφισαν “Όχι” θέλουν το ευρώ και την Ευρώπη».

Παράλληλα, εξηγεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, «υπάρχει ένα σημείο στην πολιτική όπου οι πολιτικοί δεν προκαλούν γεγονότα, αλλά τρέχουν πίσω από αυτά. Χάνουν τον έλεγχο. Ο κ. Τσίπρας είναι σε αυτό το σημείο».

Διαβάστε τη συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε στην Corriere della Sera

«Καθώς συνομιλεί με τους φιλοξενούμενούς του στο γραφείο του στην έδρα του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά στο τηλέφωνο και στη συνέχεια έχει μια σκυθρωπή έκφραση. ‘’Τηλεφώνησαν από την Γερμανία, έρχονται συνεχώς άσχημα νέα’’, λέει ο ηγέτης αυτού του μετριοπαθούς και φιλοευρωπαϊκού κόμματος.

Η εντύπωση είναι ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον Τσίπρα να επιτευχθεί μια συμφωνία στην Ευρώπη.

Όχι μόνο από χθες. Εδώ και μήνες προσπαθούμε να πείσουμε τον κ. Τσίπρα να καταλήξει σε συμφωνία, έτσι ώστε η κοινωνία να μπορέσει να ανασάνει. Προσπαθούμε να τον πείσουμε ότι ο παράγοντας χρόνος είναι κρίσιμος. Μερικές φορές μπορεί να πληρώσεις ακριβά την έλλειψη επιλογής χρόνου. Με έναν ασθενή σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, όσο πιο πολλές ημέρες περνάν, τόσο πιο δύσκολο είναι να σηκωθεί. Εάν μείνει μία ημέρα είναι εύκολο. Δύο ημέρες, ήδη λιγότερο. Μετά από έναν μήνα γίνεται πιο δύσκολο. Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι όταν ένας ασθενής είναι στο κρεβάτι αποκτά δύναμη. Αλλά η σύγχρονη ιατρική λέει ότι αν ο ασθενής είναι στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα χάνει τον έλεγχο του οργανισμού.

Λέτε ότι η ελληνική οικονομία παραλύει;

Η ελληνική οικονομία είναι σε παράλυση.

Συμμερίζεστε τους φόβους ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μπορούσε να απολέσει ένα 5% ή 10% εφέτος;

Δεν ξέρω πόσο χάνει η οικονομία, αλλά σίγουρα είναι σε πτώση. Είναι λυπηρό να το λέω, αλλά είναι. Κάθε μέρα που περνά χάνουμε τομείς της οικονομίας μας. Τώρα, με τις τράπεζες να είναι κλειστές, είναι σαν να έχουμε στερήσει από τους Έλληνες τις ταυτότητές τους. Είναι ένα είδος στέρησης σύγχρονων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανησυχείτε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιδρούν στο δημοψήφισμα, αφήνοντας την Ελλάδα να μείνει χωρίς χρήματα, ώστε να αναγκασθεί ο κ.Τσίπρας να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία;

Υπάρχει ένα σημείο στην πολιτική όπου οι πολιτικοί δεν προκαλούν γεγονότα, αλλά τρέχουν πίσω από αυτά. Χάνουν τον έλεγχο. Ο κ. Τσίπρας είναι σε αυτό το σημείο.

Θέλετε να πείτε ότι δεν πιστεύατε στην επικράτηση του ‘’Όχι’’ στο δημοψήφισμα;

Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός έχασε από το δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η κυβέρνησή μας έχει ένα σχέδιο για το τι συμβαίνει ή το τι θέλει να συμβεί. Αν δίναμε τον ορό της αλήθειας στον κ. Τσίπρα, θα εξομολογούταν ότι έχει μετανιώσει για το δημοψήφισμα. Με αυτή την ψηφοφορία δόθηκε το μήνυμα ότι οι έλληνες είπαν όχι στην Ευρώπη, ενώ ακόμη και εκείνοι που ψήφισαν “Όχι” θέλουν το ευρώ και την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός είχε πει στους ψηφοφόρους ότι σε 48 ώρες θα υπάρξει συμφωνία.

Το πίστευε;

Επρόκειτο για μία δημαγωγική φράση, αλλά πίστευε ότι το “Όχι” θα ευνοούσε τη διαπραγματευτική του θέση. Δεν έχει καταλάβει πώς δουλεύει η Ευρώπη.

Στην Ελλάδα έχουμε εκφοβισμούς προς την Κεντρική Τράπεζα, “κλείσιμο ματιού” στο στρατό. Ανησυχείτε ότι ο Τσίπρας κινείται προς μια “ελεγχόμενη” δημοκρατία ρωσικού τύπου;

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λείπουν σημαντικά στελέχη στους οποίους αυτό το είδος της ελεγχόμενης δημοκρατίας αρέσει πολύ. Είναι αυταρχικοί, πιστεύουν ότι πρέπει να εφαρμοσθούν οι ιδέες τους με το ζόρι. Δεν νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει το λάθος να τους ακούσει. Όμως, έχουν υπάρξει μικρά βήματα προς κατεύθυνση μη δημοκρατική: η προκήρυξη δημοψηφίσματος εντός πέντε ημερών, οι παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Φοβάστε ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, θα μπορούσε να ενισχυθεί ο κίνδυνος μίας “ελεγχόμενης” δημοκρατίας;

Η χρεωκοπία και η εξάπλωση της πείνας ποτέ δεν έρχονται χωρίς σοβαρές πολιτικές συνέπειες. Ακολουθούνται πάντα από προσπάθειες να στερηθούν οι άνθρωποι τα δικαιώματά τους. Η προσπάθεια να αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ είναι μια προσπάθεια για τη δημοκρατία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια δημοκρατία, αν βγει από την Ευρώπη.

Share.

Comments are closed.