Οι 5 ημέρες που μας οδηγούν σε τρίτο δάνειο ή σε έξοδο

0

Μέσα στις επόμενες 5 ημέρες που απομένουν έως την Κυριακή διαμορφώθηκε ένα ιστορικό τελεσίγραφο από τους ηγέτες και τους επικεφαλείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να οδηγήσει είτε σε ένα πολύ “βαρύ” 3ο δάνειο, που ενδεχομένως να δώσει όμως προοπτική ετών στην οικονομία και θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα, είτε σε μία απόφαση για έξοδο από το ευρώ/την ΕΕ άμεσα ή με “μαστίγιο” στάδια “αναστολής” ιδιότητας και “καρότο” ανθρωπιστικής βοήθειας, oπως γράφει η Δήμητρα Καδδά του capital.gr.

Το “πακέτο” της συμφωνίας… αναμένεται. Χθες περιγράφηκε η ελληνική θέση, πρώτα από το νέο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ακολούθως από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά “γραπτά” προτάσεις δεν εδόθησαν προκαλώντας έντονες αντιδράσεις/δυσφορία. Και τα τελεσίγραφα ακολούθησαν προκειμένου να καταθέσει η Ελλάδα προτάσεις ενός προγράμματος/δανείου 2-3 ετών που έγινε σαφές ότι θα είναι πολύ πιο “βαρύ” από το πακέτο Γιουνκέρ, με προκαταβολή 4 δισ. ευρώ περίπου (κέρδη ομολόγων 2014-2015), συζήτηση για χρέος τον Οκτώβριο (σύμφωνα με προφορική δήλωση Γιουνκέρ) και πιθανό αναπτυξιακό πακέτο (που ζήτησε για όλη την Ευρώπη ο κ. Ρέντσι).

Το “πακέτο” της ρήξης, φέρεται ότι είναι ήδη επί χάρτου. Έγινε σαφές ότι την Κυριακή δεν αποκλείεται οι ηγέτες όλης της Ε.Ε. πλέον που εκλήθησαν, να συνεδριάσουν  για έξοδο από την ευρωζώνη ή την ΕΕ. Ενεργά παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και ενδιάμεσα σενάρια “αναστολής” ιδιότητας κράτους μέλους. Αλλά και η ανθρωπιστική βοήθεια είναι στο τραπέζι.

Τα επόμενα βήματα

Οι δηλώσεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές, αλλά και μερικές φορές αντικρουόμενες για το χρονολόγιο των επόμενων ημερών, για το χρόνο κατάθεσης/αξιολόγησης των προτάσεων, αλλά και για το ποια μορφή θα έχει η 1η ενδιάμεση(;) συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις ξεκινούν από… τώρα:

  • Αίτημα προς ESM. Η πρώτη κίνηση που αναμένεται εντός των επόμενων ωρών είναι η κατάθεση του αιτήματος για νέο δάνειο από τον ESM. Θα το υποδεχθεί Eurogroup που θα συνεδριάσει τηλεφωνικά ει δυνατό μέσα στην ημέρα.
  • Αποτίμηση οικονομίας.Θα πρέπει οι “θεσμοί” με βάση το αίτημα να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους (μαζί με το ΔΝΤ αν είναι επιθυμητό), την κατάσταση της οικονομίας (δηλαδή πως διαμορφώνεται πλέον η ανάγκη για δημοσιονομικά μέτρα μετά την τραπεζική αργία) και να συμφωνήσουν για τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και το τελικό χρηματοδοτικό πακέτο, που υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.
  • Κατάθεση ελληνικών προτάσεωνγια άμεση και πολυετή χρηματοδότηση, με τελική προθεσμία την Πέμπτη ή το πρωί της παρασκευής (8.30 π.μ. ώρα Βρυξελλών σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ). Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της η οποία θα έχει δύο “στάδια” (σύμφωνα τουλάχιστον με τον κ. Ντάισελμπλουμ). Θα αποφασιστεί πρώτα το πακέτο που θα εφαρμοστεί άμεσα με στόχο μία στήριξη του τραπεζικού συστήματος και πιθανή βραχυπρόθεσμη κάλυψη και μετά, με τελικό ορόσημο την Πέμπτη/Παρασκευή πρωί το τελικό, οριστικό πακέτο για το νέο μνημόνιο/δάνειο διάρκειας 2-3 ετών.
  • Απόφαση για το πρώτο πακέτο.Έχει στόχο την κάλυψη των αναγκών τουλάχιστο του Ιουλίου, την ανάγκη να δοθεί ένα “χαλί” στήριξης προς την ΕΚΤ (που συνεδριάζει δια ζώσης σήμερα το απόγευμα) αλλά και να αναγκάσει την κυβέρνηση σε  απτά δείγματα γραφής. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενα/μέτρα. Στο σενάριο αυτό χθες ηγέτες μίλησαν για δόση περίπου 4 δις ευρώ από τα κέρδη ομολόγων που έχουν κεντρικές τράπεζες ια το 2014-2015 (εκκρεμούν άλλα 2 δις ευρώ περίπου για το 2016). Αποτελεί το πρώτο βήμα ενός ενιαίου πακέτου που θα φέρει προχρηματοδότηση έναντι προαπαιτούμενων.
  • Έγκριση συνολικού πακέτου προτάσεων. Οι ηγέτες/θεσμοί χθες μίλησαν για Eurogroup που θα συγκληθεί πριν την σύνοδο της Κυριακής (πιθανότατα το Σάββατο) για να οριστικοποιήσει το συνολικό πακέτο το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής. Το συνολικό πακέτο αυτό ουσιαστικά γυρνά τη χώρα στη διαδικασία του 2010. Απαιτεί έγκριση κοινοβουλίων και είναι χρονοβόρο από τη φύση του. Απαιτεί να εγκριθεί/ψηφιστεί πολυετές MOU με διαδοχικά πακέτα προαπαιτούμενων και να συνταχθούν οι νέες δανειακές συμβάσεις.

Η κα Μέρκελ έκανε σαφές ότι για να οδεύσει το πακέτο στην Γερμανική Βουλή, δεν φθάνει πλέον το αίτημα και το πακέτο αλλά και  αναλυτικές δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια.

Share.

Comments are closed.