Jean-Claude Juncker: Δεν υπήρξε τελεσίγραφο, δεν ζητήσαμε μείωση μισθών και συντάξεων

0

Οι Έλληνες πολίτες χρειάζονται μια σαφέστερη εικόνα του τι διακυβεύεται στο δημοψήφισμα, σημείωσε ο Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν χρησιμοποίησε δραματικό τόνο στην ομιλία του, και καταφέρθηκε με αιχμές εναντίον της ελληνικής πλευράς, εστιάζοντας στις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ίδιος και η Κομισιόν για την επίτευξη κάποιας λύσης.

Μάλιστα, τόνισε πως νιώθει «προδομένος» από την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, και πρόσθεσε πως «οι διαφωνίες έγιναν υπερβολικά δραματικές».

Σημείωσε ακόμη ότι για τον ίδιο, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν υπήρξε και ούτε θα είναι ποτέ επιλογής. «Έχω επεξεργαστεί όλες τις δυνατότητες για να διασκεδαστούν οι ελληνικές ανησυχίες και να συναφθεί συμφωνία με τις ελληνικές αρχές. Προσπάθησα ξανά και ξανά να είμαι με το πλευρό των Ελλήνων πολιτών. Το ξέρετε καλά πως ο ελληνικός λαός είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου».

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Jean-Claude Juncker δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν αξίζει όλη την κριτική που προέρχεται από την ελληνική κυβέρνηση. «Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πέρασαν από δύσκολα μονοπάτια. Όλες οι κυβερνήσεις έλαβαν πολύ δύσκολες αποφάσεις», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «την Παρασκευή, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή λύση. Η Ευρώπη είναι καλή στο να βρίσκει συμβιβασμούς. Έχουμε ακούσει για εκβιασμούς, take it or leave it και τελεσίγραφα. Ποιος τα λέει αυτά;».

Όπως τόνισε, υπάρχουν 19 εθνικές δημοκρατίες εντός της ευρωζώνης. Όχι μία εναντίον 18 ή 18 εναντίον μιας. «Είμαι βαθιά λυπημένος από ό,τι έγινε το Σαββατοκύριακο. Αυτό το σχέδιο που προτείναμε δεν περιελάμβανε ποτέ περικοπές στις συντάξεις ή στους μισθούς. Και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να δίνει διαφορετική εντύπωση. Οι μειώσεις μισθών δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι. Είχαμε συμφωνήσει να επανεξετάσουμε το θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Το μόνο μας αίτημα ήταν να γίνει μαζί με τους θεσμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμη και η κυβέρνησή τους συμφωνεί ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση για να είναι βιώσιμο».

Παραδέχτηκε δε ότι πρόκειται για ένα απαιτητικό πακέτο, αλλά ένα δίκαιο. «Δεν πρόκειται για ένα ανόητο πακέτο λιτότητας. Κάποια από τα μέτρα θα πλήξουν βραχυπρόθεσμα, αλλά το πακέτο ήταν πολύ πιο ευρύ από δημοσιονομικά μέτρα».

Ο κ. Γιούνκερ έριξε ξεκάθαρα την ευθύνη στην ελληνική πλευρά και ξεκαθάρισε:
«Ήμασταν έτοιμοι να κινήσουμε βουνά μέχρι την τελευταία στιγμή που η ελληνική πλευρά μας έκλεισε την πόρτα. Δεν έχω να κάνω άλλες νέες προτάσεις. Προτείνω όσα έχουν ήδη προταθεί».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην αυτοκτονήσει λέγοντας ότι ένα όχι των ελλήνων σημαίνει όχι στην Ευρώπη ανεξάρτητα από το ερώτημα.  «Θέλω να πω στους Έλληνες που τους αγαπώ πολύ να μην αυτοκτονήσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Είναι ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να δείξει ότι η Ευρώπη και η ευρωζώνη δεν είναι εύρημα τεχνοκρατικό. Οι άλλοι πολίτες που δεν ξέρουν ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, αν βγει το όχι θα πιστέψουν ότι η Ελλάδα θα πάρει αποστάσεις από την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη».
Είπε ακόμα ότι δεν κατανοεί τις κινήσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση την Παρασκευή το βράδυ. «Δεν είχα ενημερωθεί από τον Τσίπρα ότι θα πήγαινε σε δημοψήφισμα».
Έκλεισε λέγοντας στα ελληνικά: «Η Ευρώπη είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Ευρώπη».

Share.

Comments are closed.