Δύο δισ. δολάρια επενδύει ο Μπιλ Γκέιτς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

0

Για αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάλεσε ο Μπίλ Γκέιτς σε συνέντευξή του σε βρετανική εφημερίδα. Ο συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Microsoft ανακοίνωσε μάλιστα την πρόθεση του να διπλασιάσει μέσα στην επόμενη πενταετία το ποσό που ο ίδιος επενδύει σε νεοφυείς και όχι μόνο εταιρείες ενέργειας, σε μια προσπάθεια να εφιστήσει την προσοχή στην ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Ο φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος (η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε περίπου 80 δισ. δολάρια) έχει ήδη επενδύσει περίπου ένα δισ. δολάρια σε δεκάδες εταιρείες ελπίζοντας ότι θα αναπτύξουν επαναστατικές τεχνολογίες που θα προσφέρουν λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Ο Γκέιτς στη συνέντευξή του αναγνώρισε ότι είναι σημαντικό που ο ΟΗΕ, οι εθνικές κυβερνήσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την κλιματική αλλαγή και ελήφθησαν μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι με τη διαθέσιμη τεχνολογία το κόστος της μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι «πέρα από αστρονομικό». «Ο μόνος τρόπος που μπορεί να υπάρξει ένα πολύ θετικό σενάριο είναι η μεγάλη καινοτομία» είπε χαρακτηριστικά ο Γκέιτς και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να προσφέρουν μεγαλύτερο ποσοστό των επιδοτήσεων για την ανανεώσιμη ενέργεια στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης. Σήμερα το ποσό που δαπανάται από τα κράτη για επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι περί τα 100 δισ. δολάρια, εκ των οποίων μόλις τα 6 δισ. δολάρια καταλήγουν σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα.

Ο αμερικάνος επιχειρηματίας αναγνώρισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη σημερινή τους μορφή της δεν είναι δυνατό να ανταπεξέλθουν στην προβλεπόμενη αύξηση στη χρήση ενέργειας έως το 2030. «Η ενέργεια είναι θέμα αξιοπιστίας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να βρούμε κάτι που θα δουλεύει αξιόπιστα».

Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να δαπανηθούν από τις κυβερνήσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τα επόμενα χρόνια, τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, ώστε να εντοπιστούν αξιόπιστες πηγές «μηδενικών εκπομπών άνθρακα» που να μπορούν να αξιοποιηθούν σε ευρεία κλίμακα, σχολίασε ο Γκέιτς.

Μεταξύ των πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών ο Γκέιτς θεωρεί την «πυρηνική ανακύκλωση»- όπου έχει επενδύσει μάλιστα και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια-, την αιολική ενέργεια υψηλού υψόμετρου καθώς και την «ηλιακή χημική ενέργεια».

Τέλος, ο Γκέιτς συνέκρινε την αναζήτηση για νέες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τις πρώτες ημέρες του κλάδου της τεχνολογίας και προέβλεψε ότι ορισμένοι επενδυτές θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη με την υποστήριξη ενεργειακών εταιρειών.

Share.

Comments are closed.