Ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης

0

Μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, όπου Σκύλα μια ρήξης με ολέθριες συνέπειες και Χάρυβδη μια υποχώρησης της κυβέρνησης με ανυπολόγιστο το πολιτικό κόστος, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ερχόμενος από πριν από λίγο από τη Ρωσία, το μόνο που έφερε ήταν αβέβαιες υποσχετικές από τον Πρόεδρο Πούτιν, γνωρίζοντας, όπως έχει παραδεχθεί και κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στη Μόσχα, πως η «λύση δε θα έρθει από εκεί».

Για το λόγο αυτό στο Μαξίμου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα για ένα ακόμη σαββατοκύριακο, καθώς οι συσκέψεις υπό τον Α. Τσίπρα της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης και στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού είναι διαδοχικές και η προετοιμασία πυρετώδης. Μιας και βρίσκεται υπό αναμονή η πραγματοποίηση νέας τηλεδιάσκεψης ΤσίπραΓιουγκέρ, όπως έχει προαναγγείλει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Ποια είναι η κατάσταση «έξω»

Οι διατυπώσεις των «έξω» σχετικά με τα περιθώρια συμφωνίας είναι εξαιρετικά σκληρές με μοναδική ίσως εξαίρεση την τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ που διαμηνύει ότι το τέλος της διαπραγμάτευσης δεν θα είναι τη Δευτέρα αλλά εάν χρειαστεί θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

Εδώ όμως έχουμε κάτι που μα είναι πολύ γνωστό. Η κ. Μέρκελ εμφανίζεται παγίως πιο διαλλακτική από τους άλλους ισχυρούς παίκτες των «Θεσμών». Και αυτό είναι μας κάνει να θεωρούμε ως …εξαιρετικά επισφαλή την αισιοδοξία της Κυβέρνησης που εκτιμά ότι χρόνος εξακολουθεί να υπάρχει

Εκείνο που μάλλον θα συμβεί είναι ότι η λύση στο «GREEK DRAMA» δεν πρόκειται να δοθεί αυτή τη Δευτέρα, αλλά πιθανότατα την Πέμπτη, στην Τακτική πλέον Σύνοδο Κορυφής.

Ο Αλέξης Τσίπρας αμφιταλαντευόμενος

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο φαίνεται να αμφιταλαντεύεται για το τι πρέπει να γίνει (και κυρίως το πότε), καθώς μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο, προέβη σε αντιφατικές μεταξύ τους δηλώσεις.

1) Δήλωσε ότι αναζητάται λύση ανάπτυξης εντός ευρώ, «αδειάζοντας» τους δραχμόφιλους του κόμματός του

2) Έκλεισε το «μάτι» στις… εναλλακτικές λύσεις δηλώνοντας: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μεγάλης φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και ξέρουμε να τις αποφεύγουμε, όπως ξέρουμε να ανοιγόμαστε σε μεγάλα πελάγη και να βρίσκουμε νέα ασφαλή λιμάνια».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και η ανυπαρξία «γραμμής»

Με δεδομένο αυτό το εξαιρετικά ασαφές πεδίο στο οποίο εξελίσσεται η διαπραγμάτευση, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος «αξιοποιούν» την ανυπαρξία συγκεκριμένης «γραμμής» και κλιμακώνουν τις πιέσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση:

  • Νίκος Παππάς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι οι τράπεζες ούτε κινδυνεύουν ούτε πρόκειται να κινδυνεύσουν.
  • Παναγιώτης Λαφαζάνης, επανέφερε την πάγια θέση της Αριστερής Πτέρυγας πως η λύση στο αδιέξοδο είναι οι εκλογές.
  • Δημήτρης Στρατούλης «ψηφίζει» GREXIT αντί νέου μνημονίου.
  • Νίκος Ξυδάκης «αναπολεί» τη δραχμή με την οποία η χώρα «μεγαλούργησε»
  • Και ο Αλέκος Φλαμπουράρης προανήγγειλε άγρια φοροεπιδρομή.

Οψόμεθα!

Share.

Comments are closed.