Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αν δεν πετύχουμε μια λογική συμφωνία, θα ρωτήσουμε το λαό για Grexit

0

Εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να πετύχει μια λογική, εφικτή συμφωνία, θα ρωτήσουμε τον λαό για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά πως “η θέση μας είναι ότι αν έχουμε ένα οικονομικά εφικτό σχέδιο που δεν δημιουργεί ύφεση και δεν συνεχίζει το σπιράλ χρέους, θα υπογράψουμε. Εάν όχι, θα πρέπει να καταφύγουμε στους Έλληνες πολίτες διότι δεν έχουμε εντολή να εγκαταλείψουμε το ευρώ“. 

Όπως δημοσίευσε ο επίσημος λογαριασμός του βρετανικού ραδιοφώνου στο twitter, ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα, δήλωσε ακόμη πως σε μια περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η νομισματική ένωση θα διασπαστεί. 

Μόλις φύγει μια χώρα, τότε αλλάζει μια νομισματική ένωση σε ένα σταθερό σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, με μια ανάλυση κόστους-οφέλους για το εάν θα φύγει και άλλη χώρα“.

Ο μεγαλύτερος φόβος του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι “ότι η διάσπαση του ευρώ θα μας επαναφέρει στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και τους εθνικισμούς, και σε πολιτικές που είχαμε το 1930”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η φύση μιας συμφωνίας πρέπει να σημαίνει πως είναι οικονομική εφικτή. “Πριν από δύο εβδομάδες παρουσιάσαμε τις ιδέες μας τις οποίες θεωρήσαμε πως αποτελούν το κοινό έδαφος για τις διαπραγματεύσεις των δύο-τριών τελευταίων μηνών. Νομίζουμε ότι έχουμε βρεθεί σε συμβιβαστική διάθεση, έχουμε προτείνει ιδέες, ενώ οι θεσμοί παρουσίασαν ένα έγγραφο που ήταν πολύ κοντά στην αρχική συμφωνία“.

Share.

Comments are closed.