ΗΠΑ σε Τσίπρα: Ήρθε η ώρα να συμβιβαστείς

0

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών του διεμήνυσε ότι είναι επείγον να κάνει η ελληνική πλευρά μία σοβαρή κίνηση για ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές.

Μάλιστα, ο Τζακ Λιου– σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργού Οικονομικών- προειδοποίησε ότι τυχόν «αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα προκαλούσε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρεία αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τζακ Λιου, παραμένουν σε επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Στην Αθήνα, κυβερνητικοί κύκλοι αναφερόμενοι στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών σημείωσαν ότι υπήρξε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ πρόσθεταν ότι στη συνομιλία εκφράστηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Έκκληση από τον Λευκό Οίκο για συμφωνία

Νωρίτερα η αμερικανική κυβέρνηση, ανήσυχη, έσπευσε να καλέσει σε άμεση εξεύρεση λύσης πριν προκληθεί παγκόσμια αναταραχή.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο Τζος Ερνεστ, τόνισε ότι «όλες οι πλευρές θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ισχυρή οικονομική οδό με έναν τρόπο που δεν θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές».

Υποστήριξε δε ότι δεν είναι σαφές το πώς θα εξελιχθεί η ελληνική κρίση και κατέληξε: «Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι η κατάσταση θα επιλυθεί προτού υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

«Έκρηξη» Γιούνκερ: Φταίει η ελληνική κυβέρνηση – λέει ψέμματα

Σημειωτέον ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χρησιμοποίησε, νωρίτερα, πολύ σκληρά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του σημειώνοντας ότι «Δεν με ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση αλλά ο ελληνικός λαός. Λένε στους ψηφοφόρους πράγματα που εγώ δεν έχω πει».

Πρόσθεσε ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του ιδίου και της ελληνικής κυβέρνησης μετά από την Κυριακή γιατί οι συζητήσεις κατέρρευσαν. «Αποφάσισα να σταματήσω τις διαπραγματεύσεις γιατί οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές θέσεις δεν οδηγούν πουθενά».

«Δεν είμαι υπέρ της αύξησης σε ΦΠΑ και ηλεκτρικό. Αυτό το γνωρίζει ο πρωθυπουργός. Πρότεινα στον Τσίπρα ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ από τώρα έως το 2020 για την στήριξη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο ίδιος πρότεινε να αντικατασταθούν τα μέτρα για τον ΦΠΑ με άλλα μέτρα όπως μια μέτρια περικοπή στις αμυντικές δαπάνες.

Κατηγόρησε, πάντως, την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι διαστρεβλώνουν τις θέσεις του σημειώνοντας ότι «Η διαβούλευση εντός και εκτός Ελλάδας θα ήταν ευκολότερη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι πραγματικά πρότεινε η Κομισιόν και οι τρεις Θεσμοί».

«Ρίχνω το φταίξιμο στην ελληνική κυβέρνηση που λέει στον λαό πράγματα αναντίστοιχα με αυτά που είπα στον Έλληνα πρωθυπουργό» δήλωσε κλείνοντας τη σκληρή τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Share.

Comments are closed.