Erik Nielsen στο Bloomberg: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να οργανώσει ούτε… μπάρμπεκιου, πόσο μάλλον εθνικό νόμισμα

0

Το Grexit έχει παρομοιαστεί με χίλια δύο πράγματα, αλλά φαίνεται πως η έμπνευση ορισμένων αναλυτών δεν έχει όρια. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit SpA, Έρικ Νίλσεν φαίνεται πως είχε… κέφια.
Μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε πως δεν θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ λόγω του γεγονότος ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα να εισάγει ένα νέο νόμισμα.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως η παραγωγή νέων χαρτονομισμάτων δεν θα είναι μια εύκολη δουλειά για μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να οργανώσει ούτε καν ένα… μπάρμπεκιου – πόσο μάλλον την εισαγωγή ενός εθνικού νομίσματος.
«Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι διαθέτουν την πολιτική ή την τεχνική δυνατότητα θα περάσουν σε δικό τους νόμισμα. Το χρήμα χρειάζεται το αγαθό της εμπιστοσύνης, και δεν νομίζω ότι έχουν την εμπιστοσύνη του πληθυσμού της χώρας».
«Oι δανειστές της Ελλάδας δεν έχουν συναντήσει ξανά κάτι τόσο γελοίο από μια χρεωμένη χώρα. Απλώς, έχουν κουραστεί μαζί τους»
Για την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Νίλσεν τόνισε: «Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η συμφωνία θα πρέπει να έχει συναφθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να υπάρξει χρόνος να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια».

Για να συμπληρώσει με οξύ ύφος: «Εάν οι συζητήσεις αποτύχουν και η Ελλάδα προσπαθήσει να εισάγει παράλληλο νόμισμα με το ευρώ, θα καταλάβει πως αυτό δεν είναι εύκολο καθώς δεν διαθέτει τα μέσα για να τυπώσει χρήμα. Αν κάνει παραγγελίες στο εξωτερικό, αυτές θα πρέπει να προωθηθούν στις τράπεζες κάτω από άκρα μυστικότητα, καθώς στο ενδιάμεσο θα έχουν κλείσει, θα έχουν εθνικοποιηθεί ή θα έχουν επιβάλει έλεγχο κεφαλαίων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι δανειστές της Ελλάδας δεν έχουν συναντήσει ξανά κάτι τόσο γελοίο από μια χρεωμένη χώρα. Απλώς, έχουν κουραστεί μαζί τους».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Bloomberg με τίτλο «Greece Can’t Plan a Barbecue, Let Alone a Currency, Nielsen Says» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.