Πιέσεις προς όλες τις πλευρές για συμφωνία

0

Τελεσίγραφο 24 ωρών φέρεται να έδωσε η ευρωζώνη στην Αθήνα, προκειμένου να καταλήξει στις προτάσεις της, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Bloomberg. «Χωρίς το ΔΝΤ, μια συμφωνία είναι αδιανόητη» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Διαψεύστηκαν οι πληροφορίες για έλευση μελών του Brussels Group στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν τα περί τελεσιγράφου ενώ η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης συνεδριάζει αυτή την ώρα, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου
Αναλυτικά προθεσμία 24 ωρών για να καταλήξει η Αθήνα στις προτάσεις της και να δώσει τέλος στο αδιέξοδο έδωσε σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg στην ελληνική κυβέρνηση η ευρωζώνη.
Δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου μεταδίδει πως στη συνάντηση του Euro Working Group την Πέμπτη ζητήθηκε από την Ελλάδα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι σήμερα.
Κυβερνητικές πηγές πάντως απορρίπτουν τα περί τελεσιγράφου και δηλώνουν «έτοιμοι» ανά πάσα στιγμή να καταλήξουν σε συμφωνία.
H πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης συνεδριάζει αυτή την ώρα, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα μετά τις χθεσινές εξελίξεις και την αποχώρηση του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες.

Τοποθέτηση της Κομισιόν
«Οι φορείς χάραξης πολιτικής εξετάζουν τώρα όλα τα σενάρια αν η Ελλάδα αρνηθεί να συμβιβαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας η χώρα τελικώς να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Για το ζήτημα της αποστολής του εν λόγω «τελεσιγράφου» αναμένεται να υπάρξει εντός της μέρας και τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γιούνκερ: Πρέπει να βρεθεί μια λύση
Ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου για την Ελλάδα, τόνισε ότι «πρέπει να βρεθεί μια λύση» ενώ σημείωσε ότι μίλησε με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία είναι σε διαρκή επαφή.

«Η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποσύρει την ομάδα του από τις Βρυξέλλες δεν σημαίνει πως το Ταμείο έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Νωρίτερα πάντως, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της αναστολής των πολιτικών συζητήσεων.
Ο Γιούνκερ ανάφερε ότι συμφωνία με την Ελλάδα είναι απαραίτητη τις επόμενες μέρες. Σημείωσε ότι οι  διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου σε τεχνικό επίπεδο πρώτα και μετά σε πολιτικό.
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει διατυπώσει τις προτάσεις της, τις οποίες μελέτησαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Πέμπτη.

Μέρκελ: Συνεχίζουμε να συζητάμε
Λίγες ώρες αργότερα, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.

«Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Αλλά η θέληση πρέπει να προέρχεται από όλες τις πλευρές, οπότε είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας» τόνισε, μιλώντας σε συνέδριο οικογενειακών επιχειρήσεων στο Βερολίνο. 

Αδιανόητη η συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ
«Χωρίς το ΔΝΤ, μια συμφωνία είναι αδιανόητη» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το περιεχόμενο μιας συμφωνίας πρέπει να είναι πραγματικό, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και «αν υπάρχει ένα πραγματικό περιεχόμενο, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει επίσης».

Αδιανόητη, χαρακτήρισε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Μάρτιν Γιάγκερ, μια συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Παράλληλα, διαψεύδει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης το δημοσίευμα της Bild ότι η Μέρκελ προετοιμάζεται για Grexit. Εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου δήλωσε ότι η Γερμανία εργάζεται για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και η θέση της δεν έχει αλλάξει.
 
Διαψεύδονται οι πληροφορίες για έλευση μελών του Brussels Group στην Αθήνα
Προϊόν επιστημονικής φαντασίας, χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές τις πληροφορίες περί έλευσης μελών του Brussels Group στην Αθήνα.

Νωρίτερα σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ  στην Αθήνα θα έφθαναν απόψε τα μέλη του Brussels Group, με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Στη διάψευση  και των πληροφοριών για αποστολή στελεχών των θεσμών στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις προχώρησε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Share.

Comments are closed.