Οι Ευρωπαίοι έχουν τον Τσίπρα στο …περίμενε! Πού φτάσαμε;

0

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος έχουν τον πρωθυπουργό στο… περίμενε, με στόχο να τον πιέσουν, ώστε να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις.
«Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει συνάντηση. Θα δούμε τι θα συμβεί στις Βρυξέλλες» σημείωσε χαρακτηριστικά γαλλική πηγή, ενώ, η Κομισιόν, από την πλευρά της τονίζει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, ο ίδιος χαρακτήρισε χθες βράδυ «χάσιμο χρόνου» μια συνάντηση μαζί του -φράση διόλου διπλωματική, που αποτυπώνει την οργή του για τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν την Γερμανίδα καγκελάριο να είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο συνάντησης, εφόσον όμως το ζητήσει η Ελλάδα. Το Παρίσι από τη δική του πλευρά δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για ένα επικείμενο ραντεβού, ενώ η Αθήνα που ήταν η μόνη που επέμενε ότι υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού τώρα τα αλλάζει και αφήνει να εννοηθεί πως αυτό θα πραγματοποιηθεί μόνο αν χρειαστεί.
Το θρίλερ της τριμερής ξεκίνησε από χθες το απόγευμα όταν ξεκίνησαν οι διαρροές για αρνητική απάντηση από τις Βρυξέλλες στη νέα πρόταση της Αθήνας και συνεχίζονται μέχρι τώρα. Ο πρωθυπουργός πάντως είχε μία πρώτη επαφή με του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ανγκελα Μέρκελ με τις χειραψίες και τα ενσταντανέ να μην μοιάζουν με τα εγκάρδια που είχαν στα

Μέρκελ: Βεβαίως και θα συναντήσω τον Τσίπρα αν το θέλει
Ανοιχτή σε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «βεβαίως και θα συναντήσω τον Τσίπρα αν το θέλει», ενώ για τις διαπραγματεύσεις συμπλήρωσε: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και ένας τρόπος. Στόχος είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Οι συνομιλίες με τους τρεις θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν».
Ολάντ: Μπορεί, ίσως, στο περιθώριο της Συνόδου να συναντήσω τον Τσίπρα
Για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών και από τις δύο πλευρές, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
«Δεν έχουμε παρά μόνο ένα μήνυμα: τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, να μην καθυστερούμε, να μην σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ευρωζώνη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.
«Να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα και να καταλήξουμε» σε συμφωνία, επανέλαβε.
Αναφορικά με τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε με νόημα «Αν, στο περιθώριο, μπορούμε με την κα Μέρκελ, όπως και με άλλους αρχηγούς κρατών και με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε (το θέμα της Ελλάδας) θα το κάνουμε».

Κυβέρνηση: Στις 22:00 είναι το ραντεβού, αλλά…

Μπορεί από γαλλικές και γερμανικές πηγές να διαψεύστηκε η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ απόψε στις Βρυξέλλες, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει πως το ραντεβού των τριών είναι προγραμματισμένο για τις 22:00, αμέσως μετά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής.
Την ίδια στιγμή όμως κυβερνητική πηγή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζοντας πως «μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ».

«Να τα βρείτε», είπε ο Τουσκ στον Τσίπρα
Περίπου τριάντα λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο τετ α τετ κυριάρχησε φυσικά η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών με τον κ. Τουσκ να ζητάει από τον κ. Τσίπρα να τα βρει η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τουσκ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τι έχει επιτευχθεί έως τώρα, τι μπορεί να συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, αλλά και ποιες είναι οι κόκκινες συντάξεις.  

Share.

Comments are closed.