Αγανάκτηση Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζητά τις προτάσεις της Αθήνας

0

Την θέση του ότι αποκλείει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ επανέλαβε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να βγάλει λαγό από το καπέλο του για να την αποτρέψει. 
«Εξακολουθώ να αποκλείω ένα Grexit, αν και θα ήθελα να επισημάνω ότι το γεγονός ότι αποκλείω ένα Grexit, ανάγεται στο ότι δεν το επιθυμώ γιατί δεν μπορώ να προβλέψω τις συνέπειές του. Δεν θέλω από αυτή την πρόταση που την επαναλαμβάνω συχνά ότι δεν τίθεται θέμα Grexit, να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι στο τέλος της ημέρας κάποιος, ας πούμε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μπορεί να βγάλει λαγό από το καπέλο», σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε επίσης τις εναλλακτικές προτάσεις της Αθήνας και μάλιστα γρήγορα, ώστε να συζητηθούν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αυτή την εβδομάδα.
«Ελπίζω ότι αυτές οι ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις θα μας παρουσιαστούν σύντομα ώστε να έχουμε όλες τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν στο περιθώριο της συνόδου με τη Λατινική Αμερική να καθίσουμε με τους Έλληνες συναδέλφους και να εξετάσουμε την περαιτέρω διαδικασία», είπε.
Ερωτηθείς πότε είναι η προθεσμία για συμφωνία με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ απάντησε «σίγουρα θα υπάρξει προθεσμία», αλλά δεν είπε πότε.
Ο Γιούνκερ εξέφρασε αγανάκτηση με τον πρωθυπουργό και είπε ότι ενώ θεωρεί τον κ. Τσίπρα φίλο, πρέπει να υπάρξει σεβασμός σε κάποιους ελάχιστους κανόνες.
Ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν φίλος μου, είναι φίλος μου, αλλά για να διατηρηθεί η φιλία πρέπει να γίνονται σεβαστοί και κάποιοι ελάχιστοι κανόνες», δήλωσε.
Ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε εμμέσως ότι δεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό το Σάββατο, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έλαβε την εναλλακτική πρόταση της Αθήνας.
«Η ελληνική πλευρά, ο φίλος μου Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να παρουσιάσει μέχρι την Πέμπτη το βράδυ μια εναλλακτική πρόταση, μετά υποσχέθηκε να το κάνει αυτό μέχρι την Παρασκευή. Ήθελε να μιλήσει τηλεφωνικά μαζί μου το Σάββατο, αλλά δεν έχω πάρει μέχρι στιγμής αυτή την εναλλακτική πρόταση. Πρέπει να τη μελετήσει κανείς λεπτομερώς, πριν μπορέσει να πάρει δεσμευτική θέση επ’ αυτής» δήλωσε.
Επίσης δήλωσε «κάπως απογοητευμένος» από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή διότι παρουσίασε την πρόταση ως τελεσίγραφο (take it or leave it), κάτι που δεν ισχύει, όπως είπε.
«Απογοητεύτηκα από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο ελληνικό Κοινοβούλιο την Παρασκευή. Παρουσίασε την πρόταση των τριών θεσμών ως ‘leave or take’ προσφορά. Δεν ήταν αυτό το μήνυμα που του δόθηκε. Παρουσίασε τις προτάσεις των θεσμών σαν να ήταν δικές μου, κάτι που δεν ισχύει», ανέφερε.

Share.

Comments are closed.