Τσίπρας στη Le Monde: Η απόφαση είναι στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης

0

Με τίτλο «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι» ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αρθρογραφεί στη γαλλική Le Monde, θέτοντας το αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθούν οι δανειστές στο ελληνικό ζήτημα και καλώντας με αυτό τον τρόπο τους εταίρους να διανύσουν τα βήματα που τους αναλογούν.  Επιπλέον, στέλνει μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία καλεί να πάρει αποφάσεις, καθώς «μετά από τις σοβαρές παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης η απόφαση είναι στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης».
Ο Πρωθυπουργός στο άρθρο του τονίζει ότι «το ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στρατηγικών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης», επισημαίνοντας τη σύγκρουση τακτικής που υπάρχει ανάμεσα στους τρεις θεσμούς, αλλά και τις διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες εντός κράτών-μελών.
«Κάποιοι θέλουν να αποδεχτούμε να διορίζονται οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί από τους θεσμούς και οι πολίτες να αποστερούνται από το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος» τονίζει ο κ. Τσίπρας και σημειώνει ότι «κάτι τέτοιο σημαίνει την ολοκληρωτική κατάργηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, το τέλος κάθε προσχήματος και την αρχή μιας διάσπασης και ενός απαράδεκτου διχασμού της Ενωμένης Ευρώπης».
Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι «υπάρχει στρατηγική που επιδιώκει τη διάσπαση και τον διχασμό της Ευρωζώνης και συνακόλουθα της Ε.Ε» με σκοπό τη  δημιουργία μιας ευρωζώνης δύο ταχυτήτων, ακόμη και τις σκέψεις για δημιουργία παράλληλου νομίσματος, ενώ κάνει λόγο για έναν «σκληρό πυρήνα που θα θέτει σκληρούς κανόνες λιτότητας και προσαρμογής και θα διορίζει έναν Υπερυπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης με απεριόριστη εξουσία». 
«Για όσες χώρες αρνούνται να υποκύψουν στην νέα εξουσία η λύση θα είναι απλή: Σκληρή τιμωρία. Υποχρεωτική λιτότητα. Και, ακόμη περισσότερο, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και παράλληλο νόμισμα. Έτσι οικοδομείται η νέα ευρωπαϊκή εξουσία με πρώτο θύμα την Ελλάδα η οποία στο μυαλό αρκετών αποτελεί χρυσή ευκαιρία παραδειγματισμού για όλους τους υποψήφιους απείθαρχους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη Le Monde, στα γαλλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.