Τελεσίγραφο των δανειστών με «take it or leave it»

0

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις δεν οδηγούν πουθενά, τονίζει ο αρθρογράφος της WSJ Σάιμον Νίξον, ζητώντας “πολιτική λύση”, αλλά μέσω ενός τελεσιγράφου προς την Αθήνα.
Την προοπτική ενός πολιτικού μεν, τελεσιγράφου δε, προς την ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές παρουσιάζει η Wall Street Journal, τονίζοντας ότι οι πολύμηνες συζητήσεις τελικά δεν οδηγούν πουθενά. 
Σε άρθρο που υπογράφει ο Simon Nixon, αναφέρεται ότι έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου ώστε οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να θέσουν ένα τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, δηλαδή μια συμφωνία take it or leave it με ένα ξεκάθαρο χρονικό όριο. “Το τελεσίγραφο θα περιλαμβάνει μια εξήγηση για το τι έχει κάνει και τι προτίθεται να κάνει η Ευρωζώνη για την Ελλάδα, τι απαιτεί από την Ελλάδα και τους λόγους γι’ αυτό”.   
Παράλληλα θα διευκρινίζει προς την ελληνική πλευρά ότι μια ενδεχόμενη απόρριψη θα έδινε την πολιτική κάλυψη που χρειάζεται η ΕΚΤ για να σταματήσει να στηρίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. 

“Θα είναι ρίσκο”
Είναι φυσικά μια κίνηση υψηλού ρίσκου, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το να υπνοβατείς οδηγώντας. Άλλωστε, ένα τελεσίγραφο θα διασφάλιζε ότι ένα ενδεχόμενο Grexit θα είναι μια απόφαση αποκλειστικά των Ελλήνων, ενισχύοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης”, τονίζει ο Nixon. 
Ο αρθρογράφος εξηγεί ότι έχουν διαψευστεί οι προσδοκίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις και να καταπολεμήσει τη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα, ενώ φαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας δυσκολεύεται να πείσει το κόμμα του για την αναγκαιότητα μιας συμφωνίας, όπως έδειξε και το αποτέλεσμα στην πρόσφατη κεντρική επιτροπή του κόμματος. 

“Ώρα για λύση”
Όπως αναφέρει, οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας είναι προαπαιτούμενο για τους εταίρους και επειδή η ελληνική κυβέρνηση επί τέσσερις μήνες ζητά πολιτική λύση, “ίσως είναι η ώρα η εταίροι της να της προσφέρουν μία“. 
Το γεγονός ότι κανείς δε θέτει τελεσίγραφα και ότι οι μη εκλεγμένοι οργανισμοί, όπως η ΕΚΤ,  δε θέλουν να πάρουν αποφάσεις, ενισχύει την εικόνα μιας Ευρωζώνης που δε μπορεί να λάβει αποφάσεις, επιδεινώνει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να φτιάχνει μια εικόνα, σύμφωνα με την οποία οι Θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους και γι’ αυτό δε μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. 

Διαβάστε ολόκληρο άρθρο του Simon Nixon, στη Wall Street Journal με τίτλο «Time Politicians Handed Greece an Ultimatum», στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.