Το ΔΝΤ απαιτεί Τρόικα ξανά και το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του

0

«Παγώνουν» τα χαμόγελα στην Αθήνα τα οποία είχαν δημιουργηθεί, μετά τις αλλεπάλληλες επαφές του πρωθυπουργού στη Ρίγα και τα καλά λόγια που είχαν ακουστεί, ήρθαν σκληρές δηλώσεις που δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση εξακολουθεί να είναι στον αέρα. Πιο συγκεκριμένα:

Λαγκάρντ: Θέλω ξανά Τρόικα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega, η Ανγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε την Κριστίν Λαγκάρντ πως δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς το Ταμείο, ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ κράτησε ακόμη πιο σκληρή στάση.
Το Ταμείο φαίνεται πως επιθυμεί και πιέζει να επανέλθει ο κλασικός τρόπος επιθεώρησης του προγράμματος κάτι για το οποίο έχει ενημερώσει τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους υπόλοιπους Θεσμούς.
Μάλιστα, η κα Λαγκάρντ φέρεται να έχει δηλώσει ότι «Θέλω να έχω ξανά πρόσβαση στους υπουργούς».

Το Βερολίνο σκληραίνει και μιλάει για χρεοκοπία

Την ίδια ώρα, Γερμανός αξιωματούχος στάζει χολή για την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Όπως μετέδωσε το Mega, Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες επιρρίπτοντας ευθύνες στον Γιάνη Βαρουφάκη.
«Είμαστε απαισιόδοξοι γιατί δεν κινείται τίποτα. Κάθε τρεις ημέρες ο Βαρουφάκης παρουσιάζει νέες ιδέες» σχολίασε ο εν λόγω αξιωματούχος για να προσθέσει «Η χρεοκοπία είναι στο χέρι της Ελλάδας εμείς δεν εκβιαζόμαστε».
«Είναι βέβαια στο χέρι της Ελλάδας να μην χρεοκοπήσει. Αν είναι όμως να γίνει, ας γίνει. Εμείς πάντως δεν εκβιαζόμαστε. Και αυτό δεν το λέει ο Σόιμπλε, αλλά το έχει πει ήδη τον περασμένο Ιανουάριο ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ. Αυτή είναι η σημαντικότερη δήλωση που έχει γίνει ποτέ για το θέμα» είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος
Σημείωσε, ακόμη, ότι η Κομισιόν δεν παίζει τον κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις σημειώνοντας ότι το Eurogroup θα είναι εκείνο που θα λάβει τις αποφάσεις στέλνοντας μήνυμα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πληροφορίες, άλλωστε αναφέρουν ότι ο λόγος για τον οποίο η καγκελάριος δεν ήθελε τον πρόεδρο της Κομισιόν στη συνάντηση με τον Τσίπρα ήταν γιατί θεωρεί ότι ο κ. Γιούνκερ είναι διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις και έχει πιο «μαλακή» στάση απέναντι στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι και το μεσημέρι Γερμανοί αξιωματούχοι σχολίαζαν με πολύ σκληρό τρόπο τα όσα δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης περί καταγραφής του Eurogroup της Ρίγα.
«Πλέον υπάρχει απόλυτη ρήξη εμπιστοσύνης. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο στη Γερμανία θα του είχε ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη» σημείωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος.

Κυβέρνηση: Αν επικρατήσει η σκληρή γραμμή θα είναι δύσκολα τα πράγματα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο να επικρατήσει η σκληρή γραμμή των δανειστών.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως πρέπει να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης σημειώνοντας ότι η σκληρότερη γραμμή δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις.
«Θέλουμε ρεαλισμό, πρέπει να υπάρχει πλήρης συναίσθηση του πως έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η αμοιβαία επωφελής συμφωνία» σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Οι δυσκολίες φαίνονται και στις συζητήσεις του Brussels Group
Η σκληρή στάση των δανειστών, πάντως, διαφαίνεται και από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών στο πλαίσιο του Brussels Group ιδιαίτερα κατά τις διαπραγματεύσεις στον ΦΠΑ.
Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πίσω από τις αυστηρές απαιτήσεις για τους συντελεστές ΦΠΑ κρύβεται η επιδίωξη να ανοίξουν όλα τα «καυτά» θέματα της ελληνικής ατζέντας.
Παράλληλα, αξιωματούχοι που έχουν ενημερωθεί για τη θέση του ΔΝΤ εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση με την Αθήνα σχετίζεται σχεδόν αποκλειστικά με το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.
Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ δείχνουν πως οι δαπάνες για τις συντάξεις έχουν αυξηθεί από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο και τώρα αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ, το οποίο τα στελέχη του ΔΝΤ θεωρούν ότι δεν είναι βιώσιμο.

Share.

Comments are closed.