Kατελήφθη από τους τζιχαντιστές ολόκληρη η αρχαία Παλμύρα στη Συρία

0

Σχεδόν ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας, του σπουδαίου μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της Συρίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι εκατοντάδες αγάλματα από την Παλμύρα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.
«Εκατοντάδες και εκατοντάδες αγάλματα που ανησυχούσαμε ότι θα καταστραφούν (από τους τζιχαντιστές) και θα πουληθούν, βρίσκονται όλα σε ασφαλή σημεία» είπε και πρόσθεσε: «Ο φόβος είναι για το μουσείο και τα μεγάλα μνημεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν». «Αυτή η μάχη αφορά ολόκληρο τον πλανήτη» τόνισε.

Στρατηγική θέση
Η Παλμύρα (στα αραβικά Ταντμόρ) βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Συρίας και κατέχει στρατηγική θέση, καθώς από εκεί περνούν δύο σημαντικοί αυτοκινητόδρομοι που τη συνδέουν με την πρωτεύουσα Δαμασκό και τη σημαντική πόλη Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Πέρα από τη γραφική της όαση, η Παλμύρα είναι παγκοσμίως διάσημη για τους ναούς, τα περιστύλια, τους τάφους και τα άλλα αρχαία μνημεία, ηλικίας 2.000 ετών, όπως και για το αρχαιολογικό της μουσείο με τα σπουδαία αγάλματα και τα άλλα εκθέματα, τα οποία, σε καλύτερους καιρούς, επισκέπτονταν πλήθη Δυτικών τουριστών.
Ο φόβος για την καταστροφή αυτού του ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικού θησαυρού εγγράφεται πλέον στην ημερήσια διάταξη, με δεδομένες τις φρικαλεότητες που διέπραξε το «Ισλαμικό Κράτος» τους προηγούμενους μήνες, ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά με μπουλντόζες την ιστορική πόλη των Ασσυρίων, Νιμρούντ, και καταστρέφοντας αγάλματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ.

Εκκληση από UNESCO
Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την Παλμύρα, η διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, απηύθυνε χθες έκκληση για κατάπαυση του πυρός και κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας να πράξουν τα δέοντα για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό και «να αποτρέψουν την καταστροφή αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Εν αναμονή αντεπίθεσης
Η προώθηση των τζιχαντιστών στην Παλμύρα ήταν η δεύτερη ψυχρολουσία για τους Αραβες και τους Δυτικούς αντιπάλους του «Ισλαμικού Κράτους» τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά και την άλωση της σημαντικής πόλης Ραμάντι, πρωτεύουσας της ιρακινής επαρχίας Ανμπάρ, σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της χώρας, Βαγδάτη. Δυνάμεις του ιρακινού κυβερνητικού στρατού καθώς και σιιτικών πολιτοφυλακών, οι οποίες υποστηρίζονται σθεναρά από το Ιράν, συγκεντρώνονταν χθες σε στρατιωτική βάση κοντά στο Ραμάντι, εν αναμονή πιθανής αντεπίθεσης για την απώθηση των τζιχαντιστών.

Share.

Comments are closed.