Σχέδιο της κυβέρνησης για εισφορά στις τραπεζικές συναλλαγές

0

Εισφορά στις τραπεζικές συναλλαγές με συντελεστή 1 ή 2 τοις χιλίοις πρότεινε η κυβέρνηση στους πιστωτές της χώρας προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2015. Εναλλακτικά προτείνεται η εισφορά στις τραπεζικές συναλλαγές να επιβληθεί με πάγια εισφοράς σε κάθε συναλλαγή.
Σύμφωνα με την πρόταση το μέτρο μπορεί να αποδώσει από 300 έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές ξεπερνούν τα 660 δισ. ευρώ. Ωστόσο, και προκειμένου να μην πληγούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα η κυβέρνηση στο σχέδιο εξαιρεί από το ειδικό τέλος συγκεκριμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες αν εξαιρεθούν πλήρως οι κινήσεις που γίνονται στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης (ΑΤΜ) καθώς και συναλλαγές έως 500 ευρώ, τότε το όφελος για τον προϋπολογισμό από το μέτρο θα μπορούσε να ανέλθει στα 300 με 600 εκατ. ευρώ αναλόγως του ύψους του συντελεστή που θα αποφασισθεί.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι το μέτρο δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά γίνεται συζήτηση λόγω του υψηλού δημοσιονομικού οφέλους και ταυτόχρονα της μικρής επίπτωσης που θα έχει στις συναλλαγές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Στα σενάρια που εξετάζεται περιλαμβάνεται το σχέδιο για εξαίρεση των χρεωστικών καρτών. Δηλαδή όταν ο κάτοχος χρεωστικής κάρτας κάνει αγορά με αυτήν, δεν θα επιβαρύνεται με το ειδικό τέλος. Αντιθέτως ο κάτοχος πιστωτικής κάρτας θα επιβαρύνεται περαιτέρω από τη χρήση της. Βέβαια, η χρήση πιστωτικών καρτών έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια κάτι που οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα η δαπάνη πιστωτικών καρτών έχει μειωθεί από 8,5 δισ. ευρώ το 2009 σε 6,9 δισ. ευρώ το 2014.

Share.

Comments are closed.