Αλ. Μητρόπουλος: Αν σπάσουμε τα ομόλογα αργά ή γρήγορα θα μειωθούν συντάξεις

0

Στην προειδοποίηση πως αν δεν εξευρεθούν άλλοι πόροι για την κάλυψη των συντάξεων το σπάσιμο των ομολόγων αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων προχώρησε ο Αλ. Μητρόπουλος υπερασπιζόμενος την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. 
«Η ρήτρα δεν μειώνει συντάξεις αλλά διαπιστώνει το πρόβλημα.Κι αν δεν εξαλειφθούν οι αιτίες που παράγεται το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το θέμα που έχει ανακύψει με την πρόθεση του ΕΤΕΑ να ρευστοποιήσει ομόλογο για να βρει 100 εκατ. που λείπουν για να πληρωθούν συντάξεις.   
«Δεν προέκυψαν τα ελλείμματα από την ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος στο τετράμηνο αλλά επειδή καταργήθηκαν οι κοινωνικοί πόροι επειδή μειώθηκαν μισθοί,ασφαλιστικές εισφορές και ανεργίας. Επειδή και πολλοί δικοί μας δεν έχουν καταλάβει δεν είναι η ρήτρα» είπε μιλώντας στο Mega ο κ. Μητρόπουλος.
Και εμφανίστηκε αντίθετος στην ρευστοποίηση των ομολόγων των ταμείων με μια σαφή προειδοποίηση «Δεν πρέπει τα ταμεία να σπάνε ότι τους έχει μείνει τότε το επόμενο βήμα είναι η μείωση των συντάξεων κύριων και επικουρικών. Δεν μπορεί η δική μας κυβέρνηση να σπάει ομόλογο.Να εξευρεθούν πόροι απ αλλού και όχι από τα αποθεματικά γιατί διαφορετικά είτε με ρήτρα είτε χωρίς ρήτρα το 2015 ή 2016 θα πάμε σε μείωση συντάξεων».  

Η  επίμαχη εισήγηση του ΔΣ του ΕΤΕΑ
Για το «σπάσιμο» ομολόγου προκειμένου να πληρώσει τις επικουρικές και να μην προχωρήσει στη μείωση τους – όπως προβλέπει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος-  αποφασίζει αύριο Δευτέρα το ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης αναζητώντας 100 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Ιουνίου.  Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Share.

Comments are closed.