Κάνουν επίθεση στον Στουρνάρα για να καλύψουν τον Βαρουφάκη

0

Εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα στρέφεται με non paper το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» και με απώτερο σκοπό να στρέψουν τα βλέμματα από τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Συγκεκριμένα, πηγές του Μαξίμου αναφέρουν:
«Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σημερινής “Εφημερίδας των Συντακτών” σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζας της Ελλάδος εναντίον της Κυβέρνησης, αν ευσταθεί, αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ.
»Αυτονόητο θα πρέπει να θεωρείται ότι η ΤτΕ οφείλει να διαψεύσει τις πληροφορίες.
»Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την Κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα».

Διαβάστε το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»:
Οι διαρροές στοχεύουν να παρουσιάσουν την εικόνα μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας «πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία…».
Από την επιστολή προκύπτει ότι και στην Ελλάδα, όπως και στις Βρυξέλλες, λειτουργεί εσωτερική «μονταζιέρα» και ένα από τα «ορμητήριά» της είναι το γραφείο του διοικητή της ΤτΕ. Μέσω αυτής προσφέρεται επιχειρηματολογία σε δημοσιογράφους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να αποτελέσει απλώς μια παρένθεση.
Συγκεκριμένα στην επιστολή, με ημερομηνία 6 Μαΐου και ώρα 2.12 μ.μ., που έφυγε από το γραφείο Τύπου του κ. Στουρνάρα με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο, υπό τον τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών», αναφέρεται ότι:

  • Η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.
  • 20 με 30 δισ. η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη.
  • 10 δισ. τα ρέπος.
  • 3 δισ. οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Επρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1.
  • 20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία.
  • Δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια στα χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές. Εχουν 70 δισ. στα χέρια τους.
  • Απαξίωση των ακινήτων.
  • 3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.
  • Στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση.

Στην αντεπίθεση η Τράπεζα της Ελλάδος
Επίσημη διάψευση από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις φήμες περί ύπαρξης email εναντίον της κυβέρνησης.

«Ουδέποτε απεστάλη από το γραφείο του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”».
Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδας διέψευσε σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας στο οποίο αναφέρεται ότι στενός συνεργάτης του κ. Στουρνάρα έστειλε σε μεγαλοδημοσιογράφο ηλεκτρονικό μήνυμα με επιχειρηματολογία κατά της κυβέρνησης. 

Share.

Comments are closed.