Ισπανία: Podemos στην Τρίτη θέση και μάλιστα εναντίον τώρα των Ciudadanos

0

Πρώτα γνωρίσαμε τους Podemos του καθηγητή Πάμπλο Ιγκλέσιας που ήλθαν με τη φιλοδοξία να ανατρέψουν τον παραδοσιακό ισπανικό δικομματισμό. 
Μετά ήρθαν οι Ciudadanos του δικηγόρου Άλμπερτ Ριβέρα, ένα όχι και τόσο νέο κόμμα -αρχικά στην Καταλονία και σε όλη τη χώρα. 
Για μεγάλο διάστημα, οι μεν δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με τους δε. Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν.
Το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας έκανε την μεγάλη έκπληξη στις Ευρωεκλογές του 2014, όταν με λίγους μόνο μήνες ζωής κατάφερε να εκλέξει 6 ευρωβουλευτές. Η συνέχεια ήταν εξίσου εντυπωσιακή, αφού στις δημοσκοπήσεις εν όψει των γενικών εκλογών του 2015 έρχονταν ακόμα και στην πρώτη θέση. 
Για τον Πάμπλο Ιγκλέσιας υπήρχε μόνο ένας αντίπαλος: ο Μαριάνο Ραχόι και οι πολιτικές του στα χρόνια της οικονομικής κρίσης,
Τους τελευταίους, όμως, μήνες οι Podemos εμφανίζουν κάμψη στα ποσοστά τους. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση βρίσκονται στην τρίτη θέση, πίσω από τους Σοσιαλιστές (PSOE), που αποτελούν σημαντική δεξαμενή ψήφων.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξε το πολιτικό τοπίο της χώρας, αφού ο κατακερματισμός παραμένει. 
Στην πρώτη θέση βρίσκεται το κόμμα του Ραχόι με 25,6%, ακολουθούν οι Σοσιαλιστές (PSOE) με 24,3%, το Podemos με 16,5% και οι Ciudadanos με 13,8%. Τα καλά νέα για το κόμμα του Ιγκλέσιας είναι ότι από τέταρτο κόμμα πριν ένα μήνα, πέρασαν στην τρίτη θέση.
Μέσα σε όλα τα άλλα, ήρθε και η πρώτη σοβαρή εσωκομματική κρίση: ο στενότατος συνεργάτης του Ιγκλέσιας και συνιδρυτής του Podemos αποχώρησε με διατυπώνοντας σοβαρές αντιρρήσεις για την πορεία του κόμματος: είπε ότι το Podemos αρχίζει και μοιάζει με αυτούς που καταγγέλλει.
Στον αντίποδα υπάρχουν οι Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα. Γεννήθηκαν το 2006 στην Καταλονία ως αντίδραση των πολιτών στα παραδοσιακά κόμματα της περιοχής, είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς. 
Σε εκείνες τις τοπικές καταλανικές εκλογές του 2006 πήρε 3% και 3 έδρες. Αντίστοιχο ποσοστό έλαβε και στην αναμέτρηση του 2010, ενώ το 2012 εκτοξεύθηκε στο 7,56% με 9 έδρες.
Στις ευρωεκλογές του 2014 συγκέντρωσε σε όλη τη χώρα το 3,16% και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές. 
Η μεγάλη έκπληξη έγινε φέτος τον Μάρτιο, όταν στις εκλογές της Ανδαλουσίας, οι Ciudadanos απέσπασαν 9 έδρες. Δεν είναι συνηθισμένο ένα καταλανικό κόμμα να κερδίζει σε άλλη περιοχή της Ισπανίας.
Έκτοτε το κόμμα καταγράφει διψήφια ποσοστά σε όλη την Ισπανία. Το επιβεβαιώνει και η πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση: ακόμα και το Podemos είναι ικανοί να προσπεράσουν.
Oι εξελίξεις αυτές άλλαξαν τα πλάνα και τη στρατηγική των δύο επιτελείων. Ξαφνικά το Podemos ανακάλυψε την «απειλή» των Ciudadanos και αντίστροφα.
Ο πόλεμος μεταξύ των δύο κομμάτων γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έτσι κι αλλιώς παίζουν το δικό τους ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία.
Ο Άλμπερτ Ριβέρα ανέβασε πρόσφατα ένα Tweet με τίτλο: «Έκπληξη: οι Podemos οργανώνουν την εκστρατεία τους κατά των Ciudadanos από την Βενεζουέλα». 
Ο ίδιος αναφερόταν και στο hashtag #DesmontandoARivera (αποδομώντας τον Ριβέρα), το οποίο φτιάχτηκε για να δυσφημεί τον νεαρό αρχηγό των Ciudadanos. 
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κόμμα έχει πάνω από 10.000 εθελοντές στα κοινωνικά δίκτυα, παίρνοντας έμπνευση -όπως σημειώνει η El Pais- από την αντίστοιχη κινητοποίηση του Ομπάμα το 2008, που τον έβαλε στον Λευκό Οίκο.
Βέβαια η αντίδραση δεν άργησε να έρθει από τους Podemos. Η δική τους ομάδα των κοινωνικών δικτύων απάντησε στον Ριβέρα με αρκετή ειρωνεία:
«Γεια σου Άλμπερτ. Να σου μάθουμε λίγο πώς δουλεύουν τα δίκτυα. Για να γίνει ένα hashtag θέμα στην Ισπανία, πρέπει να έχει γραφτεί από την Ισπανία. Είναι χαρακτηριστικό της παλαιάς σχολής πολιτικής να κατηγορείς χωρίς αποδείξεις τον αντίπαλο. Φιλιά, Άλμπερτ, το μάθημα ήταν δωρεάν.»
Oι Ciudadanos επανήλθαν, αυτή τη φορά με πιο παραδοσιακό τρόπο. Εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε στις κάμερες: «Δεν είπαμε ότι το Podemos είναι πίσω από την εκστρατεία. Είπαμε ότι το συγκεκριμένο hashtag έχει ιδιαίτερη άνοδο από τη Βενεζουέλα, την οποία άλλωστε οι ίδιοι θαυμάζουν. 
» Επίσης, οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι είναι πίσω από βίντεο που κυκλοφόρησε με στόχο να μας δυσφημήσει. Προφανώς όλα αυτά έχουν να κάνουν με την πτώση που παρουσιάζουν στις δημοσκοπήσεις. Εμείς χρησιμοποιούμε τα δίκτυα για να καταθέσουμε προτάσεις και όχι για να κάνουμε βρώμικο πόλεμο» είπε ο Φερνάντο δε Πάραμο.
Οι Podemos απάντησαν ότι δεν έχουν σκοπό να μπουν σε προσωπική αντιπαράθεση με τον Ριβέρα και καλούν το κόμμα να ψάξει τους δημιουργούς του επίμαχου βίντεο με το οποίο οι ίδιοι δεν έχουν καμία ανάμειξη.
Κάπου εκεί τελείωσε η πρώτη μάχη σε έναν πόλεμο που φαίνεται να έχει ακόμα διάρκεια. Άλλωστε η Ισπανία βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Share.

Comments are closed.