Ο Τσίπρας σβήνει «κόκκινες» γραμμές για συμφωνία

0

Έκπληξη και αιφνιδιασμό προκάλεσε η «εντυπωσιακή» αλλαγή κλίματος στις σχέσεις μεταξύ εταίρων και κυβέρνησης, σε σχέση με το σκηνικό ρήξης που είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Το δημοσίευμα-βόμβα των Financial Times για διαφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ ακολούθησε ένα δραματικό non paper του Μεγάρου Μαξίμου, όπου γινόταν λόγος για αδιέξοδο με ευθύνη των θεσμών, ενώ, το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός έστειλε τελεσίγραφο μέσω της «Αυγής».
Τελικά, από το μεσημέρι της Τετάρτης και μετά παρατηρείται μια σημαντική μεταστροφή του κλίματος με τους Θεσμούς και την Αθήνα να δείχνουν πως βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Μπαράζ επαφών Τσίπρα και… έπεται συνέχεια
Το μεσημέρι, κι ενώ τα μηνύματα που έρχονταν από τις Βρυξέλλες καλούσαν τον πρωθυπουργό να διαβεί τις «κόκκινες γραμμές» του για να επέλθει συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιδόταν σε μπαράζ επαφών.
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ, δεν αποκλείεται άμεσα να επικοινωνήσει τόσο με την Ανγκελα Μέρκελ όσο και με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιουνγκέρ που ανοίγει όλα τα θέματα

Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον είναι η κοινή δήλωση που υπογράφει ο πρωθυπουργός μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν και στην οποία γίνεται για πρώτη φορά σαφής αναφορά σε όλες, σχεδόν, τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.
Στο κείμενο γίνεται λόγος για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, τις συντάξεις και (πιο ήπια) στα εργασιακά, ενώ, για πρώτη φορά αναγράφεται η λέξη-ταμπού «αξιολόγηση»
Σημειωτέον ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έλεγε… κουβέντα μέχρι πρότινος για την αξιολόγηση και την ολοκλήρωσή της, καθώς, δήλωνε ότι δεν αναγνωρίζει το προηγούμενο πρόγραμμα.
Αναλυτικά το κείμενο: 
«Ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς ηαξιολόγηση
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.
Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματοςσυλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».

Πρόοδος στις Βρυξέλλες – Που τα βρίσκουν  οι δύο πλευρές
Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός πραγματοποιούσε μπαράζ επαφών οι πληροφορίες από το Brussels Group ανέφεραν ότι δανειστές και Αθήνα κάνουν σημαντικά βήματα προόδου σε θέματα-αγκάθια των προηγούμενων ημερών
Ειδικότερα φέρεται να υπάρχει σύγκλιση σε:

  • ΦΠΑ
  • Ιδιωτικοποιήσεις
  • Χρηματοπιστωτικό σύστημα
  • «Κόκκινα» δάνεια

ΕΚΤ: Μια εβδομάδα διορία για το κούρεμα των εγγυήσεων   
Η κοινή δήλωση ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ ήταν το πολιτικό μήνυμα και η απόφαση του  ΔΣ της ΕΚΤ το ουσιαστικό καθώς συνδέεται με το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης και της ρευστότητας.       

Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει κατά 2 δισ ευρώ στην παροχή ρευστότητας μέσω του ELA, στις ελληνικές τράπεζες ενώ φαίνεται να μεταθέτει για μια εβδομάδα την απόφαση για αύξηση της απομείωσης (haircut) που επιβάλλεται στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών με τις οποίες αντλούν ρευστότητα από τον ELA. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ τάχθηκαν υπέρ στο να δοθεί περιθώριο μιας ακόμη εβδομάδας στην Ελλάδα ενώ η μειοψηφία ζήτησε να προχωρήσει η ΕΚΤ τώρα στο κούρεμα των εγγυήσεων.
Το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στην Ελλάδα μέσω του ELA μετά τη σημερινή απόφαση για τη έξτρα ρευστότητα 2 δισ. ανέβηκε στα 78,9 δισ ευρώ από τα 76,9 δισ ευρώ.

Αρραγές μέτωπο ΔΝΤ, ΕΚΤ ,ΕΕ   
Οι τρεις θεσμοί ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα «συστημένο» μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου  «ακύρωσαν» την προσπάθεια της κυβέρνησης να χρεώσει στις εσωτερικές τους διαφωνίες το ενδεχόμενο αδιέξοδο και διαμήνυσαν πως «εργάζονται στενά και από κοινού» προκειμένου η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Και προσδιορίζουν για πρώτη φορά την 11 Μάιου ως το χρονικό όριο μέσα στο οποίο «θα πρέπει να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος»    
Στην κοινή δήλωση αναφέρουν τα εξής: 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.
Οι Θεσμοί εργάζονται στενά και από κοινού προς αυτόν τον στόχο.
Και οι τρεις θεσμοί δουλεύουν σκληρά για να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος στις 11 Μαϊου. 

Share.

Comments are closed.