Από τον έντιμο συμβιβασμό φτάνει στη ρήξη με τους δανειστές η κυβέρνηση

0

Σκηνικό ρήξης με τους δανειστές περιγράφει non paper του Μαξίμου αλλά και ανακοίνωση της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια η στρατηγική .Τι σχολιάζει η αντιπολίτευση.
Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου συντονισμένα χάραξαν το απόγευμα της Τρίτης ,τροχιά ρήξης με τους δανειστές, εγκατέλειψαν την ρητορική περί έντιμου συμβιβασμού και υπέδειξαν ως υπεύθυνους για την αδυναμία συμφωνίας ΔΝΤ και Κομισιόν.  Διαφορετική αίσθηση έδωσε ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης χαρακτηρίζοντας μετά το ραντεβού με τον Ντράγκι ως «ορατό και ρεαλιστικό» το στόχο της συμφωνίας. 
 
Το σκηνικό ρήξης
 Πριν καν ολοκληρωθεί στη Φρανκφούρτη η κρίσιμη συνάντηση του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το Μέγαρο Μαξίμου διακινούσε non paper στο οποίο ουσιαστικά προανήγγειλε την ρήξη και απέδιδε προκαταβολικά την ευθύνη στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. 

«Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους» ανέφερε το non paper και διαπίστωνε πως «με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει  συμβιβασμός» 
Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι αυτή η πραγματικότητα ουσιαστικά ναρκοθετεί τις προσπάθειες συμφωνίας και καταγράφει τις διαφωνίες στις κόκκινες γραμμές που θέτουν  ΔΝΤ και Κομισιόν.
α. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στοσυνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.
«Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους», τονίζεται.

Η στρατηγική της Αθήνας όπως εξηγείται στο non paper
Το Μέγαρο Μαξίμου «δικαιολογεί» επίσης με τις διαφωνίες στους κόλπους των Θεσμών  την απόφαση του:   

α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.
β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ: Οι κόκκινες γραμμές μας είναι οι κόκκινες γραμμές του λαού
Ελάχιστη ώρα μετά τη διαρροή του non paper από το Μαξίμου έγινε γνωστή και η ομόφωνη απόφαση της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ.

Απόφαση στην οποία όχι μόνο παρέχεται στήριξη στην κυβέρνηση απέναντι στον «εκβιασμό» για «τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας και ύφεσης» αλλά …περιγράφεται και ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα ή ακόμη και προσφυγή σε εκλογές.  
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ  
1. Η κυβέρνηση, πιστή στη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη για κατάργηση της μνημονιακής πολιτικής και της λιτότητας, υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας, τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία. Υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα ενός λαού να καθορίζει ο ίδιος την τύχη του.
2. Από τη συμφωνία της 20/2 και έπειτα, οι δανειστές,συνεπικουρούμενοι από μερίδα εγχώριων και ξένων ΜΜΕ, προσπάθησαν να αποδομήσουν τον δύσκολο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε και να εκβιάσουν τη νέα  κυβέρνηση ώστε να υλοποιήσει αυτά για τα οποία καταψηφίστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά.
3. Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού. Αποτελούν την αναγκαία προϋποθέση για την έξοδο από την κρίση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Είναι αδιανόητη τόσο η προσπάθεια ακραίων κύκλων των δανειστών, όσο και του εγχώριου  μνημονιακού κατεστημένου να υπονομεύουν τις προσπάθειες για μία βιώσιμη λύση και να εκβιάζουν για νέα μέτρα λιτότητας και ύφεσης που εξαθλιώνουν την κοινωνία.
4. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης, όπως το ίδιο κάνει και η πλειοψηφία των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο στις εξελίξεις, να δίνει αγώνες και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο σε αυτά που τον αφορούν, από αυτόν κρίνεται και θα κριθεί το μέλλον αυτού του τόπου.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει προσκλητήριο συμπόρευσης και κοινού αγώνα όλων των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης, που αντιμάχονται τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της λιτότητας. Απέναντι στους εκβιασμούς και τις πιέσεις, προτάσσουμε την αλληλεγγύη και  τη δημοκρατία.

ΝΔ: Η πραγματική διαφωνία είναι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
 Προσχηματικά θεωρεί η ΝΔ τα περί «διαφωνιών ανάμεσα στους θεσμούς» που επικαλείται η κυβέρνηση σε non paper για να επιρρίψει την ευθύνη σε ενδεχόμενη αποτυχία συμφωνίας και επισημαίνει πως ο πραγματικός λόγος είναι η διαφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δήλωσή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει:   
«Η κυβέρνηση τώρα κατάλαβε ότι υπάρχουν διαφωνίες μέσα στην τρόικα, όταν αυτές υφίστανται εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση έχασε χρόνο, έχασε ευκαιρίες και βρήκε νέο πρόσχημα, για να μην φέρει προς ψήφιση το Πολυνομοσχέδιο. Επικαλείται την εσωτερική διαφωνία μέσα στην τρόικα. Πραγματικός, όμως, λόγος είναι η εσωτερική διαφωνία μέσα στο κόμμα τους!» αναφέρει και καταλήγει  
«η αγωνία της Ελλάδας παραμένει και η οικονομική παράλυση συνεχίζεται λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης και να καταλάβει τι γίνεται και να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις

Ποτάμι: Ο Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίζει με μισόλογα
Το Ποτάμι επικρίνει τις «παραπλανητικές διαρροές» του Μαξίμου και επισημαίνει πως ο Τσίπρας «δεν μπορεί να συνεχίσει με μισόλογα ενώ υπογραμμίζει πως και μόνο η αναφορά σε σχέδιο εξόδου στις αγορές υποδεικνύει πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόσταση από την πραγματικότητα.

Η ανακοίνωση του Ποταμιού
«Με ένα από τα περιβόητα πλέον non paper η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες για το ενδεχόμενο ρήξης στις αντιθέσεις μεταξύ των εταίρων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
Και συνεχίζει σημειώνοντας: «Οι διαφορές αυτές όμως δεν είναι σημερινές. Υπάρχουν εδώ και καιρό. Ένας καλός διαπραγματευτής θα τις είχε εκμεταλλευθεί, κάνοντας τις κατάλληλες συμμαχίες ώστε οι αντιθέσεις αυτές να λειτουργήσουν προς όφελος της χώρας μας. Δυστυχώς όμως έχουμε πετύχει ακριβώς το αντίθετο: παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες, όλοι εμφανίζονται ενωμένοι απέναντί μας.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόσταση από την πραγματικότητα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στο non paper γίνεται λόγος για σχέδιο εξόδου στις αγορές, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες μοιάζει με ανέκδοτο.
Ο κ. Τσίπρας δε μπορεί να συνεχίσει με μισόλογα. Οι παραπλανητικές διαρροές δεν θα αποδώσουν καρπούς. Είναι ώρα της αλήθειας και των μεγάλων αποφάσεων. Συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και συμφωνία ώστε να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη
»

Πηγή: thetoc.gr

Share.

Comments are closed.