Γιώργος Παπανδρέου: Ναι στο δημοψήφισμα υπό όρους

0

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του Κινήματος σε δηλώσεις του στη FAZ αναφέρει ότι ένα δημοψήφισμα θα ήταν καλοδεχούμενο καθότι ανάγκαζε όλους τους Έλληνες να κάνουν μια επιλογή, να αποδεχτούν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ θα τερμάτισε και τις συζητήσεις περί Grexit. Ο Γ. Παπανδρέου ωστόσο μίλησε και για τις συνθήκες πραγματοποίησης ενός δημοψηφίσματος στην παρούσα στιγμή.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ότι ένα δημοψήφισμα την εποχή που ο ίδιος ήταν στο τιμόνι της χώρας «θα είχε αλλάξει το κλίμα», αφού κάτι τέτοιο θα έκανε τους πολίτες «να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος κρίνεται σκόπιμη και θεωρείται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να εξαναγκαστεί σε τέτοιο βήμα «επειδή υποσχέθηκε πάρα πολλά». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αν είχε γίνει το δημοψήφισμα που ο ίδιος είχε προτείνει το 2011, «θα είχε παραχθεί συναίνεση στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων».
«Αντίθετα από ό,τι στην Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, δεν υπήρχε στην Ελλάδα τέτοια συναίνεση στην ελληνική πολιτική ελίτ και, αντιθέτως, όλα τα άλλα κόμματα και οι φορείς απέρριπταν κατηγορηματικά τις μεταρρυθμίσεις», τονίζει ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως το δημοψήφισμα θα εξανάγκαζε τους Έλληνες «να πάρουν μία απόφαση, να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ενώ παράλληλα, όπως λέει, θα έβαζε τέλος στη συζήτηση περί Grexit.
Ο πρόεδρος του Κινήματος αναφέρει ότι η τωρινή κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να στήσει κάλπες δημοψηφίσματος γύρω από τις διαπραγματεύσεις και υποστηρίζει πως «τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν καλοδεχούμενο, αλλά μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση έβρισκε το θάρρος να ζητήσει συμφωνία του λαού σε αυτό που μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Και καταλήγει: «Εάν γινόταν με σωστή προετοιμασία και την στήριξη των εταίρων μας, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν σημαντική νίκη της Δημοκρατίας, και θα δημιουργούσε νέα δυναμική για πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία».

Share.

Comments are closed.