Αλ. Μητρόπουλος: «Ανέφικτος ο συμβιβασμός, βλέπω ρήξη και δημοψήφισμα»

0

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή της Έλλης Στάη «Το TheTOC στα Παραπολιτικά 90.1» μίλησε για σκηνικό ρήξης και αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
«Βλέπω πλήρες αδιέξοδο και σκηνικό ρήξης. Δεν βλέπω να επιτυγχάνεται συμβιβασμός. Βλέπω ότι είναι ανέφικτος ο συμβιβασμός και κυρίως ο έντιμος συμβιβασμός άρα φαίνεται ότι πάμε σε ρήξη».
Σε ερώτηση αν βλέπει εκλογές ή Δημοψήφισμα ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι βλέπει δημοψήφισμα αλλά όχι για παραμονή ή όχι στο ευρώ αλλά για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
«Ανεξαρτήτως έκβασης, ανεξαρτήτως έντιμου συμβιβασμού ή έντιμης ρήξης, θα πρέπει να προεγκρίνει το όποιο σχέδιο ο λαός. Όχι να μετεγκρίνει, να προεγκρίνει».
Σε ερώτηση τι θα περιέχει το δημοψήφισμα ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι θα είναι «δημοψήφισμα κόκκινων γραμμών, δημοψήφισμα που θα λέει, οι δανειστές επιμένουν στη μείωση μισθών – συντάξεων, αρνούνται την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ή θέλουν περαιτέρω περικοπές δαπανών για υγεία, παιδεία, επιδόματα, αν συμφωνεί ο λαός. Αρα δεν θα είναι ευρώ ή όχι ευρώ, θα είναι δημοψήφισμα κόκκινων γραμμών. Θα είναι δημοψήφισμα απόρριψης του τρίτου μνημονίου». 
«Οι δανειστές θέλουν μέσα από τη νέα συμφωνία να ακυρώσουν τη λαϊκή εντολή».
Σε ερώτηση πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση αν ο λαός αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί όσα προτείνουν οι δανειστές, το mail Χαρδούβελη, περικοπές συντάξεων κ.λπ ο κ. Μητρόπουλος απάντησε:
«Η κυβέρνηση επειδή την εγκαλούν ότι έχει 36% και τι μας λέτε, εάν έχει μία ισχυρή επανανομιμοποίηση από το λαό, ότι κατά 60-70-80% απορρίπτει το τρίτο μνημόνιο, χρειάζεται ισχυρή νομιμοποίηση για να το πει αυτό».
Παράλληλα, τόνισε ότι μετά από αυτή τη νομιμοποίηση (σ.σ. δημοψήφισμα) θα υπάρχει νέος γύρος διαπραγμάτευσης: «Επειδή οι εταίροι θεωρούν ότι είναι ισχνή η νομιμοποίηση του Τσίπρα, το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως εκβάσεως πρέπει να τεθεί στον λαό ως ερώτημα, να δούμε αν ο λαός συμφωνεί να ξανακαθηλωθούν μισθοί και συντάξεις. Οι εταίροι θα το ξανασκεφτούν και δεν θα προχωρήσουν σε ρήξη».
«Μετά το δημοψήφισμα που θα διαρκέσει 10-15 μέρες κατά το Σύνταγμα, θα αρχίσει ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης».
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει το δημοψήφισμα, να πει στο λαό τι θέλετε. Είναι μονόδρομος».

Share.

Comments are closed.