Τι θα συμβεί σε περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει;

0

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει; Χρεοκοπία εκτός ευρώ και χρεοκοπία εντός ευρώ; Τα σενάρια και οι εσωτερικές εξελίξεις. Το εικονικό νόμισμα.
Μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών για το ενδεχόμενο ρήξης Αθήνας – δανειστών και ναυαγίου στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, όλο και περισσότερα διεθνή και ημεδαπά ΜΜΕ φιλοξενούν αναλύσεις για το τι θα γίνει σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Καταρχάς χρεοκοπία σημαίνει διακοπή αποπληρωμής του χρέους, είτε προς το ΔΝΤ είτε προς την ΕΚΤ. Σενάριο διόλου απίθανο από τη στιγμή που πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει επανειλημμένος ότι αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία και δεν εκταμιευθούν κονδύλια προηγείται η πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Σε περίπτωση λοιπόν χρεοκοπίας τα σενάρια είναι δύο:

  1. είτε η χώρα να βρεθεί εκτός ευρώ είτε
  2. να χρεοκοπήσει εντός ευρώ.

Πτώχευση εκτός ευρώ

Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ θα ακολουθήσει η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και φυσικά η υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος.
Οι καταθέσεις θα μετατραπούν αυτομάτως σε ισόποσα ισοδύναμα του νέου νομίσματος, ανάλογα με την ισοτιμία ανταλλαγής που θα επιλεγεί, ενώ τα υπάρχοντα κυκλοφορούντα ευρώ, που θα ανταλλαγούν, θα μεταφερθούν στη νέα Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας, ως συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας.
Ζητούμενο παραμένει η τύχη των δανείων της χώρας, αλλά και τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια μετάβασης από το παλιό στο νέο νόμισμα θα υπάρξει περιορισμός στις τραπεζικές συναλλαγές.

Πτώχευση εντός ευρώ

Σε αυτήν περίπτωση, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, παρά το γεγονός ότι η χώρα θα χάσει την πληρωμή μιας δόσης προς τους πιστωτές της θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά είναι ερωτηματικό ποια στάση θα κρατήσει η ΕΚΤ και αν θα συνεχίζει να στηρίζει μέσω του ELA τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προκειμένου να προφυλάξει τις καταθέσεις.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι πιθανή μαζική εκροή καταθέσεων θα οδηγήσει σε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Η πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση από τους καταθέτες που δεν θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους ίσως την οδηγήσει πιο κοντά σε μία συμφωνία με εταίρους και δανειστές.
Την ίδια ώρα για να αντεπεξέλθει η κυβέρνηση στις εσωτερικές πληρωμές θα καταφύγει σε εσωτερικό δανεισμό. Θα πληρώσει δηλαδή, προμηθευτές, μισθούς συντάξεις, Δ.Υ. με τίτλους αντί για χρήματα. Δηλαδή με μια υποσχετική (IOU) ότι κάποια στιγμή στο μάλλον θα τους επιστραφούν τα χρήματά τους. Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα παρόμοιο σενάριο δια παν ενδεχόμενο.
Οι τίτλοι αυτοί θα είναι διαπραγματεύσιμοι, αλλά όχι στην ονομαστική τους αξία, αλλά ανάλογα με τις εκτιμήσεις αν το δημόσιο θα ανταποκριθεί στην υποχρέωση πληρωμής τους. Δηλαδή ένα ταμείο ή ένας φορέας που θα έχει ανάγκη μετρητών θα μπορεί να πουλά τον ονομαστικής αξίας 1000 ευρώ έναντι 750 ή 600 ευρώ.
Εναλλακτικά το δημόσιο για παράδειγμα θα μπορούσε να πληρώσει έναν Δ.Υ. που αμείβεται με 1200 ευρώ μηνιαίως με 1000 ευρώ μετρητά και 200 ευρώ σε κάρτα με credit points. Ο υπάλληλος θα μπορεί να ψωνίσει στα super market δίνοντας credit points αντί ευρώ με τα οποία η επιχείρηση θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς το δημόσιο. Επί της ουσίας πρόκειται για εικονικό χρήμα.

Share.

Comments are closed.