Τα επεισόδια στα Προπύλαια, η συγκέντρωση των μεταλλωρύχων και η αυτοσυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών

0

«Αντισυγκέντρωση» στα Προπύλαια κόντρα στην διαμαρτυρία των μεταλλωρύχων και επιχείρηση 150 ατόμων να μπουν στην Πρυτανεία
Ένταση, στα Προπύλαια όπου 150 άτομα επιχείρησαν να μπουν στην Πρυτανεία εκμεταλλευόμενοι  την «αντισυγκέντρωση» που είχε διοργανώσει στη διαμαρτυρία των εργαζομένων στις Σκουριές της Χαλκιδικής η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής).
Πολυπληθής ομάδα αντιεξουσιαστών φορώντας κράνη μηχανής κινήθηκε με καδρόνια, πέτρες και πυροσβεστήρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται έξω από το κτίριο.
Ταυτόχρονα με την επίθεση των αντιεξουσιαστών και από το εσωτερικό του κτιρίου οι καταληψίες χτυπούσαν τους άνδρες των  ΜΑΤ με πυροσβέστηρες κουβάδες νερού και μπογιές.
Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης καθώς η εντολή είναι να μην μπει ούτε να βγει κανείς από το υπό κατάληψη κτίριο.
Μετά τη μάχη με την αστυνομία τα περίπου πεντακόσια άτομα «κόλλησαν» στο τέλος της πορείας που γίνεται αυτή την ώρα στο κέντρο ενάντια στην επένδυση στις Σκουριές.

Η αντισυγκέντρωση 
«Η γη στα χέρια των κοινοτήτων και όχι στο χρυσό πόλεμο των αφεντικών» γράφει το κεντρικό πανό των συγκεντρωμένων κατά της επένδυσης στις Σκουριές.
« Η υποστήριξή μας αφορά το κομμάτι της κοινωνίας της Χαλκιδικής που αγωνίζεται όχι για το προσωπικό-ατομικό συμφέρον, αλλά για το κοινό, συλλογικό όφελος» ανέφεραν οι διοργανωτές.

Η συγκέντρωση των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής
σκουριές
Χιλιάδες μεταλλωρύχοι από τη Χαλκιδική που μαζί με τις οικογένειες τους έφτασαν στην Αθήνα προκειμένου να ακούσει η Πολιτεία και το δικό τους αίτημα να διατηρήσουν την δουλειά τους στα μεταλλεία στις Σκουριές.
Οι συγκεντρωμένοι αφού πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτίας έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή και την πλατεία Συντάγματος, που προγραμμάτιζαν αρχικά να παραμείνουν ως το βράδυ αλλά τελικά επέλεξαν να αποχωρήσουν λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης.
Κατά τη διάρκεια της πορείας σταμάτησαν και παρέδωσαν ψήφισμα  στην Πρεσβεία του Καναδά,  στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον πρωθυπουργό, στη Βουλή και στο υπουργείο Οικονομικών.
Κεντρικό τους σύνθημα  «Τσίπρα, δώσε λύσεις και όχι απολύσεις» και «έπεσε η μάσκα της Αριστεράς έχει γίνει ο χειρότερος εχθρός της εργατιάς».
Οι εργαζόμενοι από 14 σωματεία των μεταλλείων Χαλκιδικής κρατώντας σημαίες που γράφουν «Ναι στην ανάπτυξη», φωνάζοντας συνθήματα και χτυπώντας ρυθμικά τα κράνη τους στην άσφαλτο κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την Αθήνα, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τη λειτουργία των μεταλλείων.
«Είμαστε οι πραγματικοί κάτοικοι της Χαλκιδικής που έχουμε την τιμή να δουλεύουμε στα μεταλλεία. Ήρθαμε στην Αθήνα να διαδηλώσουμε για την ευημερία του τόπου μας, για τη συνέχιση της επένδυσης και θα μείνουμε όσο χρειαστεί» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζής, πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας.
«Ζητάμε το μεροκάματό μας. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει την τελική απάντηση» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Ζαγοράκης, πρόεδρος της κοινότητας Στρατωνίου και εργαζόμενος στα μεταλλεία. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εμπόλεμη ζώνη στη Χαλκιδική, καθώς, όπως είπε, οι αντιδράσεις προέρχονται από μία μικρή μειοψηφία κατοίκων, ενώ κάλεσε και αυτός την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με το ζήτημα.
«Απ΄ τη στιγμή που έχει διασφαλιστεί η νομιμότητα της λειτουργίας των μεταλλείων, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ πρέπει να διασφαλίσει την εργασία των πολιτών» δήλωσε ο Ηλίας Κοκκόλης, οργανωτικός γραμματέας του εργατικού κέντρου Αθήνας, σε ένδειξη συμπαράστασης υπέρ της μισθωτής εργασίας των διαδηλωτών.
Από τα τρία υποέργα μεταλλείων στη Χαλκιδική, σήμερα λειτουργεί μόνο το ένα, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Μπάλας, πρόεδρος του επιστημονικού προσωπικού των μεταλλείων Κασσάνδρας «Αριστοτέλης», επισημαίνοντας ότι η περιβαλλοντική μελέτη της επένδυσης έχει εγκριθεί από επτά υπουργεία, ενώ έχει λάβει και θετική γνωμοδότηση από το ΣτΕ. «Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε προεκλογικές υποσχέσεις. Δε συντρέχει κανένας λόγος για την παύση των εργασιών» υποστήριξε, καθώς, όπως είπε, το ΥΠΑΠΕΝ έχει άρει δύο άδειες απ΄ τα μεταλλεία στις Σκουριές.

Η ανακοίνωση του υπουργείου
Π Λαφαζάνης
Ο αρμόδιος υπουργός Π. Λαφαζάνης με ανακοίνωση του ξιφουλκεί κατά της εταιρίας και των ΜΜΕ και δηλώνει πως δεν θα περάσουν οι τακτικές της κατσαρόλας.
«Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Υπερασπιζόμαστε με όλη τη δύναμή μας το δικαίωμα των εργαζομένων στη διαμαρτυρία, ακόμα και αν στρέφεται άδικα κατά της κυβέρνησής μας. Σεβόμαστε πλήρως τις ανησυχίες των εργαζομένων για τη δουλειά τους.
Τους διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του. Αντίθετα, οι θέσεις εργασίας τους απειλούνται από την πολυεθνική Eldorado Gold η οποία παριστάνει περιστασιακά τον ευεργέτη τους, μόνο και μόνο για να τους χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» και μόλις κατοχυρώσει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της θα πετάξει στο δρόμο πολύ μεγάλο μέρος όσων δουλεύουν σήμερα. Εμείς δεν αντιδικούμε με τους εργαζόμενους και οι αντιδικίες μας αφορούν μόνο τις αυθαιρεσίες της εταιρείας.
Αν και σεβόμαστε τη διαμαρτυρία των εργαζομένων δεν δεχόμαστε τις απαράδεκτες πρακτικές της πολυεθνικής Eldorado Gold και των εγχώριων υποστηρικτών της, η οποία χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να συγκαλύψει παράνομες, αυθαίρετες και αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές που απειλούν τη Χαλκιδική και τους πολίτες της.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι η Eldorado Gold δεν είναι κράτος εν κράτει και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να διεκδικεί «ασυλία». Για να διεκδικεί να παρα
μένει εκτός ελέγχου προκειμένου να συγκαλύπτει αυθαιρεσίες και καταστροφικές επιλογές.
Η Elodorado Gold πρέπει να αντιληφθεί ότι η πανέμορφη Χαλκιδική δεν είναι ιδιοκτησία της, ότι δεν είναι αφεντικό στη χώρα ούτε η Χαλκιδική «πειραματόζωο» περιβαλλοντικής καταστροφής για τα κέρδη της.
Η Eldorado Gold και τα εγχώρια φερέφωνά της πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να εκβιάσει τη χώρα και την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να χρησιμοποιηθούν τακτικές «κατσαρόλας» στη χώρα. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και όχι νεοαποικία πολυεθνικών εταιρειών.
Είναι εντυπωσιακό ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τα οποία «θάβουν» όλες τις εργασιακές κινητοποιήσεις, προβάλλουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις Σκουριές μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τις ανομίες και τον απαράδεκτο ρόλο που έχει αναλάβει η Eldorado Gold.
H κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόγραμμα επισκέψεων των αρμόδιων Υπουργών στη Χαλκιδική και στις Σκουριές, καθώς και πρόγραμμα για την κατάθεση πιο εξειδικευμένων προτάσεων για τα μεταλλεία της περιοχής.
Η Eldorado Gold, όμως, και τα παπαγαλάκια της επιλέγουν τακτικές «κατσαρόλας» και «εκβιασμού».
Αυτές οι τακτικές δεν θα περάσουν. Η κυβέρνηση θα υπερασπισθεί μέχρι τέλους την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον απέναντι στα συμφέροντα όσο ισχυρά και διαπλεκόμενα και αν είναι.
Καλούμε τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν για αυτά τα αιτήματα και να απορρίψουν τις μεθοδεύσεις της Eldorado Gold που επιδιώκει να τους χρησιμοποιήσει για τις δικές της σκοπιμότητες

Share.

Comments are closed.