Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα

0

Ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου από B– σε CCC με αρνητική προοπτική ενώ την ίδια στιγμή διαμορφώνεται ένα σκηνικό – φωτιά με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων για Grexit και χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας να πληθαίνουν.

Τι αναφέρει ο οίκος Standard & Poor’s
Ο οίκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή του ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο από ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες. «Κατά την άποψή μας, οι συνθήκες αυτές έχουν επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που προκύπτει από τις μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της», αναφέρει ο οίκος και προσθέτει: «Οι προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του έτους είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Εκτιμάμε ότι η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 1% το τελευταίο εξάμηνο, παρά το πιο αδύναμο ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. Κατά τη γνώμη μας, οι οικονομικές προοπτικές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω, αν δεν ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της».
«Η αντίληψή μας είναι ότι οι συζητήσεις για μία αποδεκτή αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής συνεχίζονται, αν και με αργό ρυθμό. Στις 24 και τις 29 Απριλίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν και θα εξετάσουν περαιτέρω προτάσεις μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Μία δεύτερη πληρωμή προς το ΔΝΤ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, είναι πληρωτέα την 1η Μαίου και θα ακολουθήσει μία ακόμη πληρωμή, ύψους 760 εκατ. ευρώ, στις 12 Μαίου», σημειώνει ο οίκος και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει εξαντλήσει τα ταμειακά διαθέσιμά του, εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την ημερομηνία της δεύτερης πληρωμής στο ΔΝΤ».
«Μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι το βασικό μας σενάριο», τονίζει ο οίκος. «Πιστεύουμε ότι οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες για την Ελλάδα από μία τέτοια χωρίς προηγούμενο κίνηση θα ήταν βαριές και θα συνοδεύονταν πιθανόν από εκτεταμένες χρεοκοπίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».
«Η αρνητική προοπτική σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ελληνικό αξιόχρεο μέσα σε ένα έτος, εάν αισθανθούμε ότι έχει αυξηθεί περαιτέρω η πιθανότητα μίας επιζήμιας ανταλλαγής ιδιωτικού χρέους». «Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε την προοπτική σε σταθερή και να επιβεβαιώσουμε την αξιολόγηση στα σημερινά επίπεδα, εάν πιστέψουμε ότι η Ελλάδα και οι πιστώτριες χώρες της θα συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης με όρους πολιτικής που ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της πολιτικής σταθερότητας, της φορολογικής συμμόρφωσης και μίας βαθμιαίας οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας», καταλήγει η ανακοίνωση του οίκου.

Share.

Comments are closed.