Η κυβέρνηση προ μεγάλων και καθοριστικών αποφάσεων

0

Από τον «έντιμο» συμβιβασμό η κυβέρνηση βρίσκεται πια στον «επώδυνο» συμβιβασμό. Έτσι βρίσκεται αντιμέτωπη με καθοριστικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει, μετά την προχθεσινή συζήτηση στο Euroworking Group, όπου οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν εκ νέου παρεμβάσεις σε εργασιακάΑσφαλιστικό και έστειλαν μήνυμα στην Αθήνα πως τα χρήματα και η υπομονή τους  τελειώνουν.
Με αυτά ως δεδομένα, αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Μόσχα και την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Παρίσι, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει συνεννοήσεις κορυφής μεταξύ του Μαξίμου και των μελών του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα νέα δεδομένα και να γίνει μία τελική προσπάθεια κατάρτισης μίας λίστας με πειστικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα ανοίξουν τον δρόμο για μία συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

«Θα αναλάβουμε το πολιτικό κόστος»
Την ίδια ώρα, πάντως, τα περισσότερα κεντρικά κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, την πίεση που υφίστανται και προαναγγέλλουν πως τελικώς ο συμβιβασμός μπορεί να μην είναι έντιμος -όπως επιδιώκει το Μαξίμου- αλλά επώδυνος. Μάλιστα, χθες, για έναν τέτοιο συμβιβασμό προϊδέασε με δηλώσεις του από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη «να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται ένας συμβιβασμός». «Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αλλά όχι να υποχωρήσουμε άτακτα», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

Έλλειψη χρημάτων
Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την χθεσινή πληρωμή της δόσης των 448 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους βρίσκονται… υπό το μηδέν, τα «μαξιλαράκια» από διαθέσιμα κρατικών φορέων και οργανισμών είναι ασήμαντα και, για πρώτη φορά, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να «σκάσει» η χώρα στα χέρια της. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνομιλητές του, προτίθεται να δώσει τις επόμενες ημέρες σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και στους βουλευτές του, το σήμα πως ο συμβιβασμός μπορεί να είναι περισσότερο επώδυνος και επίπονος απ’ ό,τι αρχικά φαινόταν.
Πάντως, τελευταία ελπίδα του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι «θεματικές διαπραγματεύσεις». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συγκεκριμένες πλευρές των δανειστών δέχονται να «κοπεί» η διαπραγμάτευση σε κεφάλαια και τα επίπονα -Ασφαλιστικό-εργασιακά- να μετατεθούν για την διαπραγμάτευση του Ιουνίου, προκειμένου τώρα να κλείσει όπως-όπως μία συμφωνία ως τις 24 του μηνός και να μην κινδυνεύσει με «ξαφνικό θάνατο» η Ελλάδα.

Share.

Comments are closed.