Εορτές Εξόδου Ι. Π. Μεσολογγίου: Η τελετή του Σαββάτου και η αναπαράσταση της ανατίναξης του Καψάλη

0

Παρουσία του εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης αν. Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη, του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, πρεσβευτών και εκπροσώπων πρεσβειών, βουλευτών, του Ιερού Κλήρου, εκπροσώπων των Ενόπλων δυνάμεων και Σωμάτων ασφαλείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημάρχων καθώς και εκπροσώπων φορέων, ολοκληρώθηκε χθες  βράδυ στον Κήπο των Ηρώων, η τελετή στην μνήμη των Εξοδιτών.
Η πομπή ξεκίνησε από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και συνοδεύοντας την Ιερή Εικόνα, κατέληξε στον Τύμβο όπου εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων καθώς και η ομιλία του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Ν. Καραπάνου, ο οποίος αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα  της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, τα οποία 189 χρόνια μετά παραμένουν αναλλοίωτα και επίκαιρα.  «…Η Ελευθερία μας δεν χωράει διαπραγμάτευση. Η   Ανεξαρτησία μας το ίδιο και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν μπαίνει σε κανένα πλαίσιο διαβούλευσης..» τόνισε ο Νίκος Καραπάνος, απευθυνόμενος κυρίως στην νέα γενιά την οποία και ονόμασε ως «Οι συνεχιστές της Ιστορίας και του πολιτισμού μας».    Μιλώντας για τους φιλέλληνες και την προσφορά τους στον αγώνα των Ελλήνων, είπε χαρακτηριστικά πως «..Αγκάλιασαν το Μεσολόγγι σαν την πατρίδα τους και ακόμη περισσότερο, δίνοντας  έτσι με το παράδειγμά τους το έναυσμα της αφύπνισης στους δικούς τους λαούς… Η Έξοδος, ως μοιραία αλλά κορυφαία κατάληξη ενός δραματικού γεγονότος, ένωσε στο παρελθόν τους λαούς της Ευρώπης. Έκτισε γέφυρες συνείδησης και αφύπνισης. Υπενθυμίζει διαχρονικά προς κάθε κατεύθυνση τους λόγους για τους οποίους εδώ η λέξη Θυσία εξέλαβε άλλη διάσταση, άλλη έννοια.  Η πόλη του Μεσολογγίου, διεκδικεί τον πολιτισμικό πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει στην Ευρώπη των λαών».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη της ενότητας και ομοψυχίας, ως μοναδική λύση και διέξοδο στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα και ο λαός μας.
Αμέσως μετά την ομιλία του, ακολούθησε η συγκινησιακά φορτισμένη αναπαράσταση της ανατίναξης του δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, ενώ η τελετή έκλεισε από την χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου.
Η πομπή που συνόδευσε φέτος την Ιερή Εικόνα της Εξόδου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξεπέρασε κάθε όριο προηγουμένων ετών, με σχολεία, συλλόγους και φορείς προερχόμενους σχεδόν από όλη την Ελλάδα. Παρόντες ήταν επίσης οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Αδελφοποιημένων με το Μεσολόγγι Δήμων, ενώ μεγάλη ήταν επίσης η συμμετοχή φιλαρμονικών.

Δηλώσεις επισήμων

Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Δ. Στρατούλης
: Ο λαός του Μεσολογγίου, της Αιτωλοακαρνανίας, πολίτες από τους διπλανούς νομούς με τη μαζική τους παρουσία τίμησαν αυτή τη μεγάλη επέτειο. Μια επέτειος διαχρονικός οδηγός για τους αγώνες του λαού μας, για την αντίστασή του και την ηρωική πορεία για τη λευτεριά, για την δικαιοσύνη και την δημοκρατία.
Αυτή η ηρωική έξοδος, αυτό το μεγάλο αντιστασιακό, εξεγερσιακό γεγονός μας οδηγεί και σήμερα στο να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό με τη στήριξη του λαού, με  την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης, για μια νέα αρχή στην πατρίδα μας με μια νέα αρχή στην πατρίδα μας με δικαιοσύνη, με αξιοπρέπεια, με εργασία και δημοκρατία για όλους, χωρίς μνημόνια, χωρίς πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν το λαό μας στη φτώχια, στη ανεργία και στην εξαθλίωση.

Εκπρόσωπος της Προέδρου της Βουλής Γ. Βαρεμένος: Τιμούμε τις γιορτές εξόδου, όπως τους αρμόζουν. Είδατε τις χιλιάδες του κόσμου που συνέρρευσαν εδώ σήμερα, για να τιμήσουν όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά. Νομίζω ότι το νόημα της εξόδου του Μεσολογγίου ζει και μας εμπνέει σήμερα στη νέα εθνική προσπάθεια προκειμένου η χώρα μας να βγει από το αδιέξοδο και να κτίσει ένα μέλλον αυτό ακριβώς που της αξίζει.
Νομίζω ότι όλος ο κόσμος σήμερα είναι χαρούμενος περήφανος και δίνει δύναμη για τη συνέχιση αυτής της πορείας  που είναι αντάξια της ιστορίας αυτού του τόπου.
Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Είναι σίγουρο ότι, όσο ποτέ άλλοτε, είναι επίκαιρη αυτή η προσπάθεια που είχαν κάνει οι μεγάλοι ήρωες του έθνους μας, οι μεσολογγίτες και όλοι οι φιλέλληνες. Θεωρώ ότι η εκδήλωση αυτή μας γύρισε πίσω, αλλά και συγχρόνως μας επικαιροποίησε με τα μηνύματά τα για τα προβλήματα που έχουμε σήμερα.
Θεωρούμε ότι η ενότητα του Έλληνα είναι η μεγάλη ου δύναμη. Οφείλουμε ενωμένοι να δούμε το μέλλον κατάματα για να μπορέσουμε να δώσουμε την ελπίδα στους νέους ανθρώπους, αλλά και τιμώντας τη θυσία που ‘κάναν αυτοί οι ήρωες του Μεσολογγίου και οι ήρωες που λέγονται έλληνες.
Συγχαρητήρια στην τοπική αρχή, στον Δήμαρχο προσωπικά, για την σπουδαία εκδήλωση, οργάνωση που μας γύρισε πίσω πάρα πολύ καλά.

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Α. Κατσιφάρας: Μια εκδήλωση μνήμης, αλλά και φόρου τιμής, αλλά κι ενός νέου μηνύματος για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την δημοκρατία, το αδούλωτο, σήμερα είναι πάντα επίκαιρο.
Η έξοδος στην ανάπτυξη. Η έξοδος στο σεβασμό και την αξιοπρέπεια είναι μηνύματα από το 1826. Αυτά τα μηνύματα, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η χώρα μας δοκιμάζεται σκληρά, ανορθόδοξα πολλές φορές, είναι επίκαιρα για το δικό μας δρόμο. Ένα δρόμο αξιοπρεπείας, αυτοτέλειας, ανεξαρτησίας, κοινωνικής συνοχής, αλλά και ανάτασης.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

Share.

Comments are closed.