Reuters: Η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα την 9η Απριλίου

0

Η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε στους εταίρους της πως θα αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας την 9η Απριλίου και ζήτησε να της χορηγηθεί δάνειο, πριν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως είπαν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφoρίες του πρακτορείου, το αίτημα αυτό της Αθήνας υπεβλήθη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υφυπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης χθες, που οργανώθηκε για να αξιολογηθεί πόσο απέχει η ελληνική κυβέρνηση από την εκπλήρωση των όρων για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων του δανείου.
Οι πηγές αυτές υποστήριξαν ότι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη συνδιάλεξη επισήμανε πως η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να αποτελέσει μια «νεκροψία» για τη χώρα, καθώς «αδυνατούμε να υπερβούμε την 9η Απριλίου».
Πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση της εκταμίευσης του εναπομείναντος ποσού ως την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές δεν είναι ρεαλιστική. Ωστόσο άλλοι συμμετέχοντες στη συνδιάλεξη, ιδίως ο εκπρόσωπος της Γερμανίας, επέμειναν ότι για να λάβει η Ελλάδα το ποσό που απομένει από τη δανειακή σύμβαση αποτελεί προϋπόθεση η επίτευξη συμφωνίας και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εκταμιευθούν κεφάλαια την 9η Απριλίου.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χειριστεί το πρόβλημα αντλώντας κεφάλαια από τη γενική κυβέρνηση και κρατικές εταιρείες, ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσει νόμους ώστε να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο.
Αλλά η ελληνική πλευρά επανέλαβε πως αυτό δεν θα επαρκούσε για να καλυφθεί το κόστος της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου που έχει λάβει από το ΔΝΤ και την καταβολή των μισθών και των συντάξεων του Απριλίου. Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το τι θα συμβεί εάν οι συνομιλίες συνεχιστούν και πέραν της 9ης Απριλίου, αναφέρει το Reuters στο τηλεγράφημά του, στο οποίο δεν αναφέρεται ως είθισται η προέλευση, πιθανόν για την προστασία των πηγών του.

Διαψεύδει κατηγορηματικά το Υπουργείο Οικονομικών
«Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το ανώνυμο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για θέματα που υποτίθεται ότι συζητήθηκαν στη διάρκεια του Euro Working Group, την 1η Απριλίου. Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Αυτό αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε δημοσίευμα του Reuters το οποίο προέβαλλε τον ισχυρισμό ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους πιστωτές ότι τα χρήματα τελειώνουν στις 9 Απριλίου ζητώντας παράλληλα την εκταμίευση μέρους των δόσεων πριν από τις μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Reuters με τίτλο «Exclusive: Greece tells creditors it will run out of cash on April 9» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.