Οι Financial Times έχουν στα χέρια τους τη νέα λίστα Βαρουφάκη που έδωσε στο Brussels Group

0

Ο δημοσιογράφος Peter Spiegel των Financial Times έκανε μια σπουδαία αποκάλυψη πως η κυβέρνηση έχει στείλει νέο κείμενο 27 σελίδων στο Brussels Group και προς επίρρωση των λεχθέντων του ανέβασε το περιεχόμενο της νέας λίστας στην εφημερίδα του.
Σύμφωνα με τους Financial Times δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για μεγαλύτερη εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση όσων έχει προτείνει η ελληνική πλευρά έως τώρα.
«Βασικός σκοπός του παρόντος εγγράφου είναι, σε πρώτη φάση, να ”ξεκλειδώσει” η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της», αναφέρει το έγγραφο στη σύντομη εισαγωγή του. «Η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι ένα υπερήφανο και αναφαίρετο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αμετάκλητο μέλος της ευρωζώνης», σημειώνεται ακόμη.
H υποβολή της νέας λίστας έρχεται μετά από τη «χλιαρή» υποδοχή που είχε από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης η προηγούμενη προσπάθεια την Παρασκευή, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι συζητήσεις διακόπηκαν την Τρίτη χωρίς συμφωνία, με αξιωματούχους να αναφέρουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα για επανεκκίνησή τους χωρίς περισσότερη συνεργασία από την Αθήνα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η νέα λίστα που υπεβλήθη εκτιμά ότι με τα μέτρα θα συγκεντρωθούν έως και 6 δισεκατομμύρια φέτος. Στις 26 σελίδες, αναφέρει το δημοσίευμα, περιλαμβάνονται πλάνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη νοθεία, για τη συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρους του ποσού. Μεταξύ αυτών, 875 εκατομμύρια από ελέγχους σε εμβάσματα του εξωτερικού και 600 εκατομμύρια από τη λαχειοφόρο που έχει στόχο να δελεάσει τους καταναλωτές να απαιτούν αποδείξεις.
Αν και το νέο έγγραφο σηματοδοτεί άλλη μία προσπάθεια της Αθήνας να ανταποκριθεί στην ανησυχία της ευρωζώνης, τα μέτρα της νέας λίστας είναι παρόμοια με εκείνα της αρχικής προσπάθειας και αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα στα οποία έχουν επιμείνει τα μέλη του Brussels Group, ανάμεσά τους μία αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος και περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Στην ουσία, αυτή η πρόταση φαίνεται να αντιστρέφει παλιές μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους τομείς. Το έγγραφο περιλαμβάνει νέες δαπάνες 1,1 δισ. ευρώ για φέτος, με πάνω από τα μισά να αφορούν τη 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το έγγραφο αναφέρει ότι αυτό το μέτρο θα κοστίσει 600 εκατομμύρια ευρώ φέτος.
Επίσης αναστέλλει τη λεγόμενη «μηδενική ρήτρα ελλείμματος» που θα επέβαλλε περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις του δημοσίου. Το μέτρο θα απαιτήσει επιπλέον 326 εκατομμύρια ευρώ φέτος.
Παράλληλα, το έγγραφο περιλαμβάνει πέντε ξεχωριστά μέτρα υπό τον τίτλο «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», μεταξύ των οποίων σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων. Όμως, σημειώνουν οι Financial Times, αμφότερα τα μέτρα θα ανατρέψουν μεταρρυθμίσεις που είχαν υιοθετηθεί από το πρόγραμμα διάσωσης.
Η νέα λίστα, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, περιλαμβάνει αρκετές παραχωρήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κάποιοι υπουργοί έχουν δημόσια δηλώσει ότι θα μπει τέλος σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά προσθέτει ότι το νέο έγγραφο αναφέρει πως «όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις θα ισχύσουν και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστούν». Οι υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις θα κρίνονται ξεχωριστά ανά περίπτωση και προβλέπεται ότι θα αποφέρουν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, ενώ η αρχική συμφωνία ήταν για 2,2 δισ., σύμφωνα με το δημοσίευμα.
«Σπάνια ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει αποτύχει τόσο θεαματικά!», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο. «Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί το στόχο μη ρεαλιστικό, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων αδύναμος».
Παρά τις απαιτήσεις της Αθήνας, ότι πρέπει να της επιτραπεί να μειώσει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, το έγγραφο αναφέρει, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να σημαίνουν πλεόνασμα έως και 3,9%, που είναι πάνω από το στόχο του 3% του προγράμματος.
Που υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες
Στην παρούσα φάση οι ευρωπαίοι εταίροι διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις για τρία βασικά θέματα:
Η κατάργηση της ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία (περικοπές στις επικουρικές) χαρακτηρίζεται ως μεγάλο ατόπημα
Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων είναι «κόκκινο πανί»
Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων
Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο η ελληνική πλευρά έχει κάνει πρόταση για πρόωρες δράσεις ώστε να υπάρξει μερική εκταμίευση, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι τα θέλουν όλα πακέτο.
Για τον ΕΝΦΙΑ
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015, αλλά όχι να δημιουργηθεί «τρύπα» στον προϋπολογισμό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα 2,6 δισ. θα εισπραχθούν από τον νέο φόρο και από κάποια ισοδύναμα είτε από άλλους φόρους είτε από περικοπές δαπανών.
Διαβάστε ολόκληρη τη λίστα στα αγγλικά ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.