Ένοχος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά με αμφιβολίες και μετατροπή κατηγορητηρίου

0

Στα “μαλακά” έπεσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου καθώς το Ειδικό Δικαστήριο τον έκρινε αθώο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας και τον έκρινε ένοχο για νόθευση εγγράφου μετατρέποντας το αδίκημα από κακούργημα σε πλημμέλημα, καθώς έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε πως νόθευσε τη λίστα για να προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος στους συγγενείς τους..
Συγκεκριμένα το δικαστήριο κατά πλειοψηφία τον έκρινε ένοχο για το πλημμέλημα της νόθευσης εγγράφου ενώ πέντε μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Νίκος Πάσσος είχαν τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί αθώος και για τη νόθευση εγγράφου.
Αντίθετα τρία ακόμη μέλη του δικαστηρίου είχαν τη γνώμη ότι ο πρώην υπουργός έπρεπε να κριθεί ένοχος για το κακούργημα της νόθευσης εγγράφου.
Το δικαστήριο διάκοψε για να συνεδριάσει επί των ποινών και επανήλθε αναγνωρίζοντας στον κ. Παπακωνσταντίνου το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση.
Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου μετά από την απόφαση αυτή, πρότεινε ποινή τεσσάρων ετών, οι συνήγοροι του πρώην υπουργού ζήτησαν την ελάχιστη ποινή από το δικαστήριο, το οποίο αυτή την ώρα έχει διακόψει για να συνεδριάσει και στη συνέχεια θα ανακοινώσει την τελική ποινή.

Η εισαγγελέας είχε προτείνει ενοχή και για τα δύο αδικήματα
Σημειωτέον ότι η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για τα δύο αδικήματα, όπως γράφαμε, υποστηρίζοντας ότι κανένας άλλος πλην του ίδιου δεν είχε κίνητρο να σβήσει τα ονόματα των συγγενών του.
Είτε για να τους προσκομίσει οικονομικό όφελος, είτε για να μην βλάψει το δικό του πολιτικό προφίλ, αφού ως υπουργός του μνημονίου θα αποκαλυπτόταν ότι οι δικοί του άνθρωποι είχαν χρήματα στην ελβετική τράπεζα, την στιγμή που εκείνος έκανε συνεχείς περικοπές και έπαιρνε σκληρά για τους πολίτες μέτρα…
Η εισαγγελέας ήταν κατηγορηματική πως τα ονόματα σβήστηκαν από τον υπολογιστή του υπουργού Οικονομικών και πως ούτε ο Γ. Διώτης, ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν κίνητρο να προβούν σε μία τέτοια πράξη. Όσο για την απόπειρα απιστίας, η κ. Ξένη Δημητρίου είχε την άποψη ότι και αυτό το αδίκημα διεπράχθη αφού η λίστα έμεινε στο συρτάρι του Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν έδωσε εντολή για περαιτέρω έλεγχο ως όφειλε, λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργός.

Τι υποστήριξαν οι συνήγοροί του
Από την πλευρά του ο Γιώργου Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε κατηγορηματικά την ενοχή του δηλώνοντας ότι δεν έκανε ο ίδιος την διαγραφή των ονομάτων των συγγενών του και πως πάλεψε με νύχια και με δόντια, όσο ήταν υπουργός, προκειμένου να πατάξει την φοροδιαφυγή. Οι συνήγοροί του στάθηκαν στις αμφιβολίες που έχει γεννήσει το γεγονός ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης κατέστρεψε το στικάκι που του είχε δώσει ο κατηγορούμενος από το περιεχόμενο του οποίου θα μπορούσαμε να δούμε εάν είχε 2059 ή 2062 ονόματα, δηλαδή θα μπορούσαμε να δούμε εάν ο Παπακωνσταντίνου το είχε δώσει στον Διώτη με διαγραφή των ονομάτων ή «γεμάτο» όπως δηλαδή ήρθε την δεύτερη φορά από την Γαλλία.
Στάθηκαν ακόμη στο γεγονός ότι από την πραγματογνωμοσύνη που έγινε στα usb αλλά και στους υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών δεν κατέστη δυνατόν να φανεί ποιος πάτησε το πλήκτρο delete στους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Έθεσαν ακόμη και το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων, αντιτασσόμενοι σε αυτό που είπε ο Άρειος Πάγος. Ότι δηλαδή η βουλή της μίας ημέρας δεν μπορεί να λογιστεί ως σύνοδος.

Η Τελική ποινή
Τελικά το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου  ποινή φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, σε βαθμό πλημμελήματος. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 8 – 5 καθώς ο Πρόεδρος Νικόλαος Πάσσος και τέσσερις ακόμη δικαστές είχαν την άποψη ότι έπρεπε να επιβληθεί στον πρώην υπουργό φυλάκιση 3 ετών.

Share.

Comments are closed.