Ψάχνουν να καλύψουν κενό 2 δισ. ευρώ

0

Ενώ στην Αθήνα συνεχίζουν να έρχονται τεχνικά κλιμάκια που ουσιαστικά πιέζουν για εφαρμογή μέτρων μνημονιακής κατεύθυνσης, ο μπελάς της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση ρευστότητας μέχρι τα τέλη Απριλίου και η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών της, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς έξωθεν βοήθεια
Η Αθήνα, αντιμέτωπη με πιεστικότατη ανάγκη για ρευστότητα,  διερευνά τα περιθώρια πολιτικού διεξόδου στο πλαίσιο και της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής (19/20 Μαρτίου), βλέποντας σύμφωνα με κάποια στελέχη «πιέσεις και πέραν του πλαισίου της 20ης Φεβρουαρίου».
Οι δανειστές από την πλευρά τους κλιμακώνουν την επιχείρησή τους στην Αθήνα ανοίγοντας το τραπεζικό, το ασφαλιστικό, το εργασιακό και τις μεταρρυθμίσεις. Νέα άφιξη κλιμακίων «τεχνικών συμβούλων», αναμένεται σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στην Αθήνα από σήμερα.
Στόχος να «ενωθούν» με τα πρώτα κλιμάκια (δημοσιονομικά/ανάπτυξη) που συλλέγουν  – σε συνθήκες άκρας μυστικότητας σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας –  τα δημοσιονομικά στοιχεία για «διαφορά»  περίπου 2  δισ. ευρώ  στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 και «χτίζουν» το δημοσιονομικό κενό του 2015 που το είχαν αφήσει προ εκλογών στα 2,5 δισ. ευρώ.
Από σήμερα έως την Παρασκευή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο ΟΔΔΗΧ καλούνται να διαχειριστούν υποχρεώσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ για αποπληρωμή δανείων προς το ΔΝΤ και ρολάρισμα εντόκων.
Σήμερα πληρώνονται 560 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, την Παρασκευή έρχεται άλλη μία δόση 336 εκατ. ευρώ επίσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ίδια μέρα θα πληρωθούν έντοκα γραμμάτια 1,6 δισ. ευρώ (με τα κεφάλαια που θα αντληθούν στη δημοπρασία της Τετάρτης).

Η κυβέρνηση, επιχειρεί να βρει νέες πηγές εσόδων για το 2015 βασιζόμενη στις 100 δόσεις, σε παρεμβάσεις «έκπληξη» στον ΦΠΑ, στις λίστες φοροδιαφυγής, στις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, στους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες εποπτείας δαπανών και σε παρεμβάσεις σε μη μισθολογικά επιδόματα και σε λειτουργικά κόστη του δημοσίου.
Στο επίκεντρο της δημοσιότητας αλλά και των κλιμακίων βρέθηκε η «διαφορά» περίπου 2 δισ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014.
Την ίδια ώρα, η σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, Ε. Παναρίτη, με συνέντευξή της στην «Καθημερινή» επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο της διαπραγμάτευσης το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό «έχει ήδη κλείσει» και δεν είναι μέρος των υπό διαπραγμάτευση εκκρεμοτήτων εν όψει του τέλους Απριλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός για το έλλειμμα ρευστότητας που στραγγίζει την οικονομία μεν, αλλά στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η ανησυχία για το πώς θα βγει ο επόμενος μήνας, κλιμακώνεται. Κυριώτατα, διότι το Μαξίμου, συνειδητοποιεί, ότι εκταμίευση δόσης, δεν προτίθεται η άλλη πλευρά να κάνει, όχι τουλάχιστον όσο οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε κλίμα πολεμικό.
Η κατάσταση είναι στο “κόκκινο”, καθώς ναι μεν οι υποχρεώσεις του Μαρτίου, φαίνεται πως έχουν καλυφθεί, αμφίβολο πάντως είναι εάν θα καταφέρει το κράτος να καλύψει τις υποχρεώσεις του για τον Απρίλιο, εάν στο μεταξύ δεν έχει υπάρξει εκταμίευση έστω μιας υποδόσης.
Την ίδια ώρα, πάντως, ο βουλευτής του κόμματος και προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα, Κώστας Λαπαβίτσας, σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild επιμένει ότι η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι η ομαλή έξοδος από το ευρώ με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και παράλληλο κούρεμα του χρέους.
Ενοχλημένο εμφανίζεται το Μαξίμου τόσο για τις αναφορές όσο και για το μέσο που επέλεξε ο κ. Λαπαβίτσας για να τις κάνει. «Ως οικονομολόγος συζητώ όλες τις εκδοχές αλλά δεσμεύομαι από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε πάντως ο κ. Λαπαβίτσας σε σημερινές του δηλώσεις στο ΜEGA.
Στην κυβέρνηση έχει τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης και η εκδοχή ενός αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τονίζει σε συνέντευξη στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σήμερα και την Παρασκευή 20 Μαρτίου η αποπληρωμή δύο δόσεων προς το ΔΝΤ. Εξασφαλισμένη η αποπληρωμή τους, αναφέρει το Reuters, σημειώνοντας: “μένει να διευθετηθούν και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων”.
Πηγή: http://www.thepressproject.gr/

Share.

Comments are closed.