Υπουργός Παιδείας: Με κοινωνικά κριτήρια οι μετεγγραφές

0

Η απόφασή μας είναι να πάμε στις διατάξεις, πριν το νόμο Αρβανιτόπουλου για τις μετεγγραφές, όπου ίσχυαν μόνο τα κοινωνικά κριτήρια, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας. Επίσης δήλωσε ότι καθιστούμε τα αντικειμενικά κριτήρια σαφέστερα και όχι οριζόντια.
Αυτή την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ, και υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

  • Για παράδειγμα, στις τρίτεκνες οικογένειες ή πολύτεκνες θα εξετάζουμε την εισοδηματική κατάσταση ως προς το αίτημα της μετεγγραφής. Γιατί ένας πλούσιος τρίτεκνος να έχει τα ίδια προνόμια με έναν τρίτεκνο που δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά του;
  • Η τεράστια διεύρυνση που έγινε το προηγούμενο διάστημα στις κατηγορίες που είχαν δικαίωμα μετεγγραφής έγινε αιτία να διαλυθούν τόσο τα κεντρικά ΑΕΙ όσο και τα περιφερειακά. Τώρα βέβαια αυτό το κύμα των μετεγγραφών που ήδη έγινε αναγκαστικά θα πρέπει να διοχετευτεί στις σχολές τα επόμενα χρόνια.
  • Ένα πρόβλημα έχει υπάρξει και με τις μετεγγραφές στις αρχιτεκτονικές σχολές, αλλά πιστεύω ότι για λόγους ισονομίας πρέπει να δεχτούν τους φοιτητές και αυτές οι σχολές.
  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι στα περιφερειακά ιδρύματα υπάρχει μια κάποιου είδους μέριμνα για σίτιση και στέγαση, θα προσπαθήσουμε στο μέτρο του δυνατού -αν και είναι δύσκολο- να στηρίξουμε την παραμονή των φοιτητών στα περιφερειακά ΑΕΙ, αλλά θα ζητήσουμε ταυτόχρονα από τις οικογένειες, όταν δηλώνουν τα παιδιά στα μηχανογραφικά τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, να έχουν λάβει υπόψη ότι δεν θα γίνουν μετεγγραφές, εκτός αν υπάρχουν τα παραπάνω κριτήρια. Και άρα είναι μια έμμεση έκκληση προς γονείς και παιδιά να μην ελπίζουν πλέον σε εύκολες μετεγγραφές, για λόγους ισονομίας αλλά και ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλη την επικράτεια.
Share.

Comments are closed.