Θα τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί της αυτοκτονίας του Βαγγέλη;

0

Δίπλα από τις όχθες της λίμνης Ιωαννίνων, βρέθηκε η σορός αγνοούμενου φοιτητή, Βαγγέλη Γιακουμάκη. Δίπλα από το παιδί, βρέθηκε το μαχαίρι με το οποίο, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο νεαρός έκοψε τις φλέβες του.
Ο Βαγγέλης δεν ωθήθηκε αυτοβούλως στην αυτοχειρία. Οι συνένοχοι είναι πολλοί και η συμπεριφορά τους γνωστή και καταδικαστέα. Το πόρισμα της ΕΔΕ που διεξήχθη προ δύο εβδομάδων για τις συνθήκες στη Σχολή, το έδειξε. Τώρα ο Εισαγγελέας αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο ερευνών. Όμως οι ηθικοί αυτουργοί της αυτοκτονίας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, δεν θα διωχθούν … αφού υπάρχει νομικό κενό για το bullying στην χώρα μας.

Το μαρτύριο του Βαγγέλη φαίνεται πως ξεκίνησε την Άνοιξη του 2014
Σε αυτό περιλαμβάνεται  τα γνωστά περιστατικά της «μετατροπής του σε juke box», το κλείσιμο του νερού όταν έκανε μπάνιο, το δέσιμό του με ιμάντες. Σύμφωνα με την έρευνα των Αρχών, αυτά τα περιστατικά είχαν ωθήσει τον Βαγγέλη να εγκαταλείψει τη σχολή του, όμως δεχόταν πίεση από την οικογένειά του να μην το κάνει. Αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει δωμάτιο.
Ωστόσο, λίγε μέρες πριν την 6η Φεβρουαρίου είχε πάρει χαμηλούς βαθμούς, kάτι που του είχε προκαλέσει ανησυχία.
Μία μέρα πριν από την εξαφάνισή του, ο Βαγγέλης είχε μιλήσει με τη μητέρα του, με την οποία είχε σχεδόν καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, όπως δήλωσε στο Πρωινό ΑΝΤ1 ο θείος του, Μ. Μυρωνάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, της είπε τα σχέδιά του να πάει στην Κρήτη ενόψει του τοπικού καρναβαλιού για τις Απόκριες.
Ήταν η τελευταία τους επικοινωνία. Την επόμενη μέρα που η οικογένειά του τον έψαχνε δεν τον βρήκε, επιβεβαίωσε την απουσία του, μέσω των συμφοιτητών του και στις 7 Φεβρουαρίου δήλωσε την εξαφάνισή του.

Η προσωπικότητα του Βαγγέλη
Ο νεαρός Βαγγέλης ήταν ένα εσωστρεφές παιδί, χαμηλών τόνων, όπως μαρτυρά η οικογένεια και το περιβάλλον του. Αυτό φαίνεται και από το ότι δεν είχε μοιραστεί το πρόβλημά που αντιμετώπιζε από τους συμφοιτητές του, όχι τουλάχιστον στο βαθμό που το ζούσε. Ο κ.Μυρωνάκης ανέφερε ότι όταν είχε γίνει η σχετική συζήτηση στο πατρικό του, ο Βαγγέλης ανέφερε ότι «έκαναν πλάκα» και δεν έδωσε περαιτέρω διαστάσεις.

Νομικοί: Δύσκολα ηθική αυτουργία για bullying
Σύμφωνα με το Βήμα, νομικοί επισημαίνουν ότι «από τη δικογραφία προσδιορίζεται ζήτημα σειράς αδικημάτων για σωματικές βλάβες και κακοποίηση, για πρόκληση ψυχικής οδύνης και άλλα εναντίον των κρητικών φοιτητών. Για αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί νέος δικαστικός φάκελος.
Όμως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία αλλά και τα δεδομένα της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν, όπως πιστεύουν πολλοί, κατηγορίες σε κάποια πρόσωπα για ώθηση σε αυτοχειρία.
Έχουν υπάρξει δεκάδες αυτοκτονίες από θύματα τοκογλυφίας τα οποία απέδωσαν ευθύνες σε συγκεκριμένα άτομα με σημειώματα που είχαν αφήσει. Επιπλέον έχουν καταγραφεί δεκάδες αυτοκτονίες σε στρατόπεδα όπου οι αυτόχειρες μιλούσαν για καψώνια. Μα, μέχρι και πρόσφατα υπήρχαν αναφορές για ευθύνες πολιτικών σε απονενοημένα διαβήματα θυμάτων της κρίσης.
Έτσι λοιπόν παρ’ ότι γίνεται συχνά λόγος για ηθικούς αυτουργούς σε αυτοκτονίες, αυτό δεν τεκμηριώνεται νομικά. Δεν μπορεί να προκύψει ότι αυτός που πίεζε κάποιον επεδίωκε να τον αναγκάσει να προχωρήσει σε πράξη αυτοχειρίας. Η μόνη τέτοια περίπτωση προσδιορισμού ηθικής αυτουργίας σε αυτοκτονία είναι όταν κάποιος ζητήσει και επιβάλει στον άλλο να βάλει τέλος στη ζωή του.

Βαγγέλη συγχωρεσέ μας !!!
Μιτσικώστας
Αρκετοί ήταν και οι επώνυμοι που έχουν αναφερθεί στη Βαγγέλη, όμως κλείνοντας θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Γιώργου Μητσικώστα που έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook: «Στα μάτια παίζει τ’ άστρο της αυγής, ο ήλιος πλένει τ’ όνειρο της γης πλατύ ποτάμι η αγάπη και βαθύ κουράστηκε και πάει να κοιμηθεί. Βαγγέλη συγχώρεσέ μας…..»

Share.

Comments are closed.